Honden op vele terreinen onmisbaar voor de mens

8 juni 2016

Het bericht dat de laatste reddingshond genaamd ‘Bretagne’ van 9/11 is overleden deed ons weer terugdenken aan de afschuwelijke terreuraanslag op het ‘World Trade Center’ in New York. Het nieuws van Bretagne doet ons weer beseffen wat een essentiële rol honden toch spelen in de hulpverlening en bij het opsporen van mensen die getroffen zijn door een ramp, zoals Bretagne die als één van de 100 reddingshonden die op die noodlottige septemberdag werden ingezet om mensen te vinden tussen de resten van de ingestorte ‘Twin Towers’. Bretagne had naast het opsporen van vermisten ook een therapeutische werking op de vele reddingswerkers en brandweermensen die haar aaiden en haar hun ervaringen konden vertellen. 

Maar denkend aan de aanslagen op New York schiet ook het verhaal van de Amerikaanse televisiezender CNN ons te binnen. CNN berichtte dat een blinde man naar buiten was geleid door zijn blindengeleidehond. Ondanks de paniek, het geschreeuw, de rennende mensen en de rook leidde zijn onmisbare hond hem rustig 78 verdiepingen langs de trappen naar beneden. Dit bijna ongelooflijke staaltje van discipline en training is een zeer ontroerend voorbeeld hoe mens en hond aan elkaar gehecht kunnen zijn en hoeveel ze voor elkaar kunnen betekenen. Maar ook zonder rampsituaties is het goed om iedere dag weer te beseffen dat de hond in veel gezinnen een geliefde huisgenoot is, een kameraad voor de kinderen en onmisbaar gezelschap voor minstens een miljoen mensen.

Terug naar nieuwsoverzicht