Zet je tanden er eens niet in - column

23 mei 2016

Discussies in hondenland. Vaak verlopen ze fel. Als een stel Terriërs werpen we ons op een onderwerp en scheuren het, of elkaar, aan stukken. Waarom is er toch zo veel felheid te bespeuren als het over onze honden, hun opvoeding, hun welzijn gaat?

Honden staan dichtbij ons. Ze reflecteren hoe we in het leven staan, waar we voor kiezen. Ze appelleren aan ons zorgvermogen en helpen ons bij onze dagtaken. Die ‘closeness’ maakt dat discussies over honden soms te dichtbij komen. We worden geraakt en reageren dan heftig. Daarnaast worden veel gesprekken over honden gevoerd op basis van emotie, in plaats van op basis van kennis.

Vijf tips voor een kevlar en kefvrij gesprek over een hondonderwerp:

1. Breng beweging, deponeer geen muur van meningen

Start een discussie of gesprek met vragen. Vragen brengen beweging, omdat ze een ander aan het denken zetten. Dat werkt veel beter dan je eigen meningen als een muur opwerpen tussen jou en je gesprekspartner.

2. Luister. Niet alleen voor de vorm, maar met nieuwsgierigheid

Heb je je vraag gesteld, luister dan ook echt naar het antwoord. Veel mensen luisteren om te horen op welk moment ze zichzelf en hun mening ergens tussen kunnen werpen. Luisteren vraagt echter nieuwsgierigheid. Nieuwsgierigheid naar wat de ander te vertellen heeft en waarom. Wees weer even dat leergierige kind: verzamel eerst vrij informatie en inzicht, voordat je met jezelf op de proppen komt.

3. Zoek ‘common ground’: gemeenschappelijkheid

Zoek vervolgens naar gemeenschappelijk terrein. Dit is een fijn startpunt om zelf eens weg te bewegen van jouw ideeën. Bovendien: in de verdedigingssport is het een bekend principe dat eerst meebewegen, de kans groter maakt de ander vervolgens te bewegen in een richting die jij wilt.

Zoeken naar ‘common ground’ heeft nog een voordeel. Je kunt weleens verrast worden over het feit dat je gesprekspartner en jij hetzelfde doel voor ogen hebben, en enkel andere wegen belopen om dat doel te bereiken.

4. Ken het verschil tussen een feit en een mening

Wees je er van bewust dat jouw mening voortkomt uit jouw wereld. Je hebt er echt op, maar een mening is en blijft een mening en is geen feit. Feiten vragen onderbouwing, het liefst door middel van objectief onderzoek. Wil je je mening delen? Hartstikke waardevol, onderbouw het met argumenten, maar behandel die niet als feiten als het geen feiten zijn. Vraag je gesprekspartner ook dat onderscheid te maken. Meningen zijn er om te respecteren, niet om op te dringen. Om feiten kun je niet heen.

5. Vergeet niet, hoe erg het ook is, humor helpt

Raak je toch verzeild in een verhitte discussie? Wees geen Terriër, laat het los! Verhitte discussies leiden vaker tot vuurwerk dan de gewenste beweging en als het enige waar je op uit bent het halen van je gelijk is, dan zal dat ook het enige zijn wat je krijgt.

Denk aan de kracht van humor, als je vast lijkt te lopen. (En echte humor deel je, die gaat niet ten koste van iets of iemand!)

Een betere discussie begint bij jezelf, zet je tanden er eens niet in, maar zoek de mooie kanten van de mens, ze zijn er echt volop!

Terug naar nieuwsoverzicht