Mogelijk houderschap onder voorwaarden voor honden die van oorsprong gefokt zijn voor vechtdoeleinden

28 april 2016

Vandaag heeft in een Algemeen Overleg, staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken aangekondigd te laten onderzoeken of houderschap onder voorwaarden wenselijk is voor mensen die een hond willen van het type dat van oorsprong is gefokt voor vechtdoelen. Dit zou kunnen inhouden dat deze mensen vóór aanschaf van hun hond eerst op cursus moeten.

De Koninklijke Hondenbescherming juicht dit voornemen toe. Juist deze honden worden te vaak slachtoffer van een ondoordachte aanschaf en kunnen in zo’n situatie ook een te groot maatschappelijk risico geven. Voor de aanschaf als baas op cursus voorkomt leed en zorgt dat een toekomstige hondenbaas beter is voorbereid op zijn hond en wat deze van hem vraagt.

Verschillende partijen, waaronder de Hondenbescherming vragen al langer om een dergelijke maatregel. Dat deze maatregel nu wordt overwogen, is goed nieuws voor de honden en de samenleving. 

Terug naar nieuwsoverzicht