Wormen in hondenpoep, 1764 eitjes per dag voor ieder mens

30 maart 2016

Poep op de stoep is ronduit smerig en al sinds jaar en dag een grote bron van irritatie van mensen maar wist u dat het ook een bron voor spoelworminfecties kan zijn en dat deze infecties lang zo onschuldig niet zijn?

Met dank aan: R. Nijsse
Foto:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418564/pdf/1756-3305-5-91.pdf

Op 6 februari 2016 deelde Rolf Nijsse, als dierenarts onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Utrecht, blijmoedig  de conclusies van zijn wormenonderzoek met een zaal vol poepverzamelaars.

Deze verzamelaars voorzagen Nijsse en zijn poepwroetteam in de laatste jaren maandelijks van een verse hondendrol van hun eigen hond(en). Het leverde onder andere de volgende informatie op.

Van de volwassen honden scheidt 5% geregeld uit, dat lijkt weinig maar dat zijn nog steeds 75.000 honden die de omgeving met hun ontlasting grondig besmetten. In de winterperiode wordt meer uitgescheiden dan in de zomer. Andere risicofactoren voor honden die geregeld uitscheiden vormen honden die geneigd zijn grond en ontlasting te eten. Maar ook honden wier leefomstandigheden en/of leefpatroon veranderde of die uitgelaten werden in gebieden waar weinig geruimd wordt lopen meer kans op het zelf worden van uitscheider.

Rekent u even mee: er zijn momenteel 1.500.000 honden in Nederland. 5% van hen is een frequente uitscheider van eitjes. Dat maakt 75.000 uitscheidende honden. Stel in een hond “wonen en reproduceren” 2 spoelwormvrouwtjes en 1 spoelwormmannetje: dan kan het oplopen vlgs de literatuur tot 400.000 eitjes per dag in 1 hond omdat elk spoelwormvrouwtje 200.000 eitjes per dag kan maken.  75.000 honden die via hun drol elk 400.000 eitjes per dag uitscheiden zorgt voor 30.000.000.000 eitjes per dag die in de omgeving komen. Met 17.000.000 mensen betekent dat dat er elke dag voor ieder mens ruim 1764 eitjes beschikbaar zijn. En zo onschuldig zijn deze eitjes niet. Want eenmaal worm zal hij zich ergens in het mensenlichaam nestelen. Dat kan op een onschuldige plek zijn maar in de longen, het oog of zelfs in de hersenen kan hij voor ernstige klachten zorgen.

Het opruimen van hondenpoep levert zoveel voordelen op. Het frist straten en parken lekker op, doet het gemopper op ‘die vieze honden’ verstommen. En middels het onderzoek is bewezen dat het consequent ruimen de kans op het oplopen van een infectie met toxocara canis (spoelworm) drastisch verkleind.

Wat ons betreft geen smoesjes meer, maar ruimen, die drol! #TjaKarma

https://www.youtube.com/watch?v=rLtpLvHIojU

https://www.youtube.com/watch?v=siDMwESORoA

Terug naar nieuwsoverzicht