Kiezen doe je met je hart - column

10 maart 2016

‘Sorry, ik ben zo druk’, ‘geen tijd’, of: ‘ik zou wel willen, maar ik heb even geen geld’ Het zijn excuses die we allemaal regelmatig horen. En we herkennen het ook. Want wie is er vandaag de dag niet druk? En wie heeft er nou altijd genoeg geld?

Toch is er soms ook iets anders aan de hand als deze woorden klinken. Met name ‘geen tijd’, duidt ook nog wel eens op ‘geen zin’. Het is dan een subtiel sociaal signaal dat iemand even geen ruimte voor jou heeft. Dat je op dat moment niet in iemands gedachten of hart verkeert of dat je een verkeerd voorstel doet voor dat moment. Dat kan vervelend voelen. Maar veel aan de hand is er meestal niet. We kunnen als mens prima omgaan met deze communicatiemethode. Het hoort erbij. Of, als het ‘geen tijd’, hardnekkig standhoudt, dan trekken we onze conclusies en gaan we verder met ons leven.

Voor dieren is dat minder makkelijk. Die verkeren in een afhankelijke relatie met ons. Wat hen verschrikkelijk kwetsbaar maakt. Zij kunnen niet door met hun leven als iemand geen tijd of geld voor ze heeft. Sterker nog, soms stopt hun hele leven. Daardoor.

Neem de Vizsla van anderhalf in het gezin waarin net een baby geboren is. ‘Sinds de baby er is, heb ik echt geen tijd meer voor de hond. En ze is ook zó lastig. Ze loopt de hele dag door het huis te ijsberen, piept zenuwachtig als we er zijn en sloopt het bankstel als we weg zijn. Het is zo echt niet leuk meer om een hond te hebben.’ Navraagt leert dat deze actieve jachthond, in de bloei van zijn leven, de meeste dagen van de week negen uur alleen is en enkel ’s ochtends en ’s avonds een blokje om wandelt. Van vijf minuten. ‘Voor meer hebben we geen tijd’. Alle begrip voor de veranderingen die een baby brengt, maar de Vizsla wil ook een baan, of in elk geval een taak, een tijdverdrijf én aandacht. Als dat niet meer is op te brengen, is het tijd voor een nieuw thuis.

En het kan zo anders. Neem het gezin dat ook bemerkte dat de hond te kort kwam en daardoor ‘lastig gedrag’ ging tonen. Zij vroegen de buren na het naar bed van de kinderen de babyfoon anderhalf uur te nemen zodat zij met hun hond én die van de buren een wandeling of training konden doen. Ze maakten tijd. En kozen met hun hart. (Ook) voor de hond.

Geen geld lijkt een ander verhaal. En soms is het dat ook. Want als er echt geen geld is, is er geen geld. Geld is voor de meesten van ons nu eenmaal moeilijker te maken dan tijd. Maar als iemand de Hondenbescherming belt met de mededeling ‘Als u de rekening van de dierenarts niet wilt betalen. Prima. Dan moet de hond maar lijden, want ik heb het geld niet’, dan getuigt dat op zijn zachts gezegd niet van een goede band met het dier dat afhankelijk van je is. Een wereld van verschil met de oude vrouw die – om de dierenartsrekening van een van haar katten te kunnen betalen – haar auto verkocht. Want: ‘ach, die kan ik over een paar jaar vast toch niet meer gebruiken, dus wat maakt een jaar meer of minder uit‘.

Geld, tijd, aandacht, het zijn schaarse middelen voor velen van ons. Maar vaak zijn er wel keuzes. En die keuzes maak je met je hart. Motivatie doet wonderen. En ze is van levensbelang voor de dieren die van ons afhankelijk zijn. 

Foto: hughjansman.nl met dank aan Caya en Marye.

afbeelding wat een hond nodig heeft - opvoeding, tijd, geld, gezelschap

Terug naar nieuwsoverzicht