Geen hondenleven

6 januari 2016

Jaarlijks gaan meer dan tienduizend honden naar het asiel. Een topje van de ijsberg als het gaat om honden die - soms al binnen enkele weken na aanschaf - weer weg moeten uit hun nieuwe thuis. Een hond is meer dan alleen ‘leuk’ en vraagt ook veel van je. 

Wil je weten wat? Bekijk de animatie ‘geen hondenleven’ die vandaag is gelanceerd.

De animatie is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en wordt gedragen door Alpha, Nederlandse vereniging van gedragstherapeuten voor honden, Koninklijke Hondenbescherming, LICG, Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, O&O, Nederlandse vereniging voor instructeurs in hondenopvoeding- en opleiding en de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland. Zij willen een hondenleven voor honden voorkomen en eigenaren als Brenda op tijd bereiken, zodat ellende wordt voorkomen. Het verhaal van Brenda lezen kan hier:

'Ik moest mijn hond naar het asiel brengen, nog steeds voel ik me schuldig.'

Brenda van 38 zag zich gedwongen haar hond naar het asiel te brengen:

'De kinderen hadden al lang gezeurd om een pup. Na wat overleg hebben mijn man en ik besloten dat we een Cocker Spaniel voor ze zouden kopen. Zo'n hondje had mijn man vroeger ook thuis. Op zaterdag zijn we de hond gaan halen en de kinderen vonden het fantastisch. We kozen de naam 'Max' voor de pup.

Helaas bleek al snel dat we eigenlijk niet genoeg tijd voor de pup hadden. Hij moest zindelijk gemaakt worden, wat maar niet lukte en hij was verschrikkelijk druk. De kinderen vonden dat in het begin wel leuk en moedigden het drukke gedrag aan. Na verloop van tijd vonden ze het niet zo leuk meer. Veel te laat zijn we bij een hondenschool advies gaan vragen. Er was echter geen tijd om naast het sporten van de kinderen, op zaterdag ook naar de hondenschool te gaan.

Max blafte veel, als hij alleen was en tijdens zijn drukke buien. Toen de buren hierover gingen klagen, hebben we na lang wikken en wegen Max naar het asiel moeten brengen. Het ging gewoon niet meer. Elke dag dweilen omdat hij in huis plaste, de drukte met de kinderen en boze buren.

Ik voel me nog elke dag schuldig omdat ik nooit beseft heb hoeveel werk een hond is. Het is niet alleen maar 'leuk voor de kinderen'. Max is daarvan de dupe geworden.'

Geef een hond geen hondenleven! 

Zorg dat je weet wat je hem moet en wilt geven:

- Dagelijks twee uur van uw tijd voor wandelen, verzorgen, opvoeden,

- Minimaal 50 tot 100 euro per maand voor voer, medische verzorging, etc.,

- Gezelschap! Na gewenning kan een hond maximaal 6 uur per dag alleen zijn,

- Opvoeding. Een hond wordt niet braaf geboren. Hij moet leren wat wel en niet mag. Dat kost tijd en energie.

Geen hondenleven

Terug naar nieuwsoverzicht