Beagle met gebrek aan vertrouwen

28 december 2015

Een stoer, compact en krachtig Beagletje. Op het eerste gezicht is dit de indruk die je krijgt van Floortje, het tien jaar oude hondje. Echt een mooie, fysiek fitte hond. Tien jaar geleden werd ze aangeschaft als hondje voor een jong stel. Het was een vrolijk en vriendelijk hondje dat gek was op eten. Haar baasjes kregen na verloop van tijd kinderen en Floortje en de kinderen was beslist geen vanzelfsprekend succes, sterker nog Floortje werd er doodnerveus van, van dat kleine grut. Ze trok zich terug en kwam pas weer tevoorschijn op het moment dat de kinderen naar bed waren.

Floortjes stress niveau liep echter dusdanig op dat ze een uitlaadklep nodig had en vond in het snel rondlopen in rondjes onderwijl de vloer likkend. We noemen dit een Obsessive Compulsive Disorder (OCD). Ook begon ze te vechten met de andere hond in huis, kreeg erge baknijd en wilde niet meer aangehaald worden. Haar gezin was niet langer meer een veilige haven en haar gezin vertrouwde Floortje niet meer.

Floortje woont sinds de zomer in het seniorenhuis en samen met de verzorgers en een externe gedragstherapeut is hard gewerkt aan Floortjes gedrag en vertrouwen. In december vonden we dat ze er aan toe was op zoek te gaan naar een nieuwe plek. Ze is kort geplaatst geweest maar na een misverstand tussen baas en hond, was het prille vertrouwen onvoldoende basis om door te zetten.
Het incident op zich is zeer begrijpelijk en daarom durven we het beslist opnieuw aan een baas voor Floortje te zoeken. Dit is echter wel een hond om rekening mee te houden. Ze is fair maar stressgevoelig en wat gesloten en durft, vanwege een basaal gebrek aan vertrouwen in mensen, haar huid duur te verkopen als ze denkt dat dit nodig gaat zijn. Hierdoor raakt ze in conflict met haar omgeving terwijl dat eigenlijk het laatste is wat ze wil. Waar ze naar hunkert is rust, veiligheid, ontspannen samen buiten zijn en vooral, vooral géén gedoe.

We zoeken een speld in een hooiberg, dat realiseren we ons terdege maar dit onbegrepen zachtmoedige dier verdient het beslist. Iemand met een rustige natuur die bereid is met beleid en begrip te zorgen voor een hond die graag wil vertrouwen maar het –nog- niet durft. Totdat deze baas gevonden is, gaan wij verder met Floortjes training.

Terug naar nieuwsoverzicht