Kerstfikkie...kerstflop

17 december 2015

Sinds jaar en dag wordt het geroepen: Geef geen puppy onder de boom. Als je met kerst een ‘Fikkie’ cadeau doet, loop je grote kans op een kerstflop… Een hond is immers niet alleen ‘leuk of lief’ hij vraagt ook veel.

De laatste tijd wordt aan de waarde van het advies ‘geef een hond niet cadeau’ getwijfeld. Wat is er aan de hand?

De twijfel over het advies wordt veroorzaakt door een onderzoek van Weiss et al uit 2013. Weiss heeft onderzocht middels een telefonische survey onder 1000 volwassenen, waarbij het sub sample 200 betrof, wat het effect was van het ‘cadeau krijgen’ van een dier.

Het onderzoek vindt geen relatie tussen het krijgen van een hond of kat als cadeau en de liefde/band die de ontvanger rapporteert met het dier te hebben. Ook wordt er geen relatie gevonden tussen het cadeau krijgen en het wel of niet nog in huis hebben van het dier.

Dat lijkt natuurlijk goed nieuws! Maar voordat we het advies ‘geef geen hond onder de boom’ aan de wilgen hangen, is het verstandig een paar dingen op een rij te zetten:

- Het advies geen dier cadeau te doen, komt van dierenwelzijnsorganisaties die sinds jaar en dag met de gevolgen te maken hebben, wanneer dit wel gebeurt. Zij geven het advies niet voor niets. Te vaak krijgen zij dieren binnen die een suboptimale start in hun leven hebben gehad (of zelfs een ronduit slechte) na een goedbedoeld - maar slecht uitgepakt - cadeau.  

- Het onderzoek heeft gekeken naar hoe de eigenaar zijn cadeau - het dier - ervaart. Er is niet gekeken naar het welzijn van het dier. Interessanter zou het zijn om te bekijken of dieren die cadeau worden gedaan een minder leuk of fijn leven hebben. Bijvoorbeeld omdat de ontvanger zich minder goed op de komst van het dier heeft voorbereid of er minder kennis over heeft opgedaan. Het mag er immers niet alleen om gaan of de dierhouder blij is met het dier en ook niet enkel over of het dier nog bij iemand in huis is (terwijl er niet of niet goed naar wordt omgekeken).

- De opzet van dit onderzoek is zodanig dat het misschien lastig is om ontevredenheid van een ‘dierkrijger’ naar voren te halen. Als je een cadeau krijgt, is het niet gebruikelijk aan te geven dat je er niet blij mee bent. ‘Een gegeven paard…’ geldt vast ook voor (kat en) hond. Dat mensen aangeven een band met het dier te hebben, zegt dus misschien veel minder dan de onderzoekers denken.

Natuurlijk kunnen er situaties zijn dat een dier je door een ander wordt geschonken, waar niets mis mee is. Als je je goed hebt voorbereid, er goed over hebt nagedacht en als die ander samen met je kijkt of juist dit dier met jou een goede match is, dan maakt het misschien weinig uit wie voor het dier betaalt, maar over het algemeen houden wij vast aan het advies:

‘Geef niet zo maar een kerstfikkie cadeau!’

Voorkom een kerstflop en denk goed na voordat je aan een hond begint of deze cadeau doet…omdat je heel veel fijne kerstdagen over minimaal vijftien jaar samen met dat dier hoopt door te brengen. Niemand wil in het nieuwe jaar in met een huisgenoot die niet bij je past. De puppy al helemaal niet…

Terug naar nieuwsoverzicht