Ja! Een puppy… of toch maar niet?

9 december 2015

Jaarlijks gaan meer dan tienduizend honden naar het asiel. 

‘Een topje van de ijsberg’, aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming, ‘als het gaat om honden die – soms al binnen enkele weken na aanschaf – weer weg moeten uit hun nieuwe thuis. Zo hadden we recentelijk iemand aan de telefoon die een hond had gekocht voor de kinderen, maar al na enkele dagen besefte dat een hond meer is dan alleen “leuk“.’

Wat een hond precies van je vraagt, dat weten nog te weinig mensen. Een hond vraagt tijd, gezelschap, geld, opvoeding. Is het met één van die vier punten niet in orde, dan vormt dat niet alleen risico voor de hond. Voor jezelf of je gezin kan het immers heel verdrietig zijn als blijkt dat je eigenlijk helemaal geen hondenbaas kunt, of wilt, zijn. 

Meer dan de helft van de honden uit het asiel, belandt daar als gevolg van een ondoordachte aanschaf, 

zo blijkt uit onderzoek van de Hondenbescherming. Ellendig voor de hond! Maar als baasje moet je er toch ook niet aan denken dat jij bij de groep hoort die een miskoop doet en zo dierenleed veroorzaakt of voor onverwachte kosten of verdriet komt te staan?

Je kunt dat makkelijk voorkomen door je goed voor te bereiden. En door goed te doordenken of een hond écht bij je past. Dit vraagt een hond:

- dagelijks twee uur van je tijd voor wandelen, verzorgen, opvoeden,

- gezelschap! na gewenning kan een hond op een dag maximaal zes uur alleen zijn,

- maandelijks minimaal 50 tot 100 euro besteden aan voer, opvoeding, verzorging, etc.

- opvoeding; een hond wordt niet braaf geboren, maar moet leren wat wel en niet mag, dat kost tijd en energie.

Een hond kan een hele waardevolle aanvulling zijn op je leven. Hoe meer je van te voren doordenkt op welke wijze je leven verandert, als je aan een hond begint. Hoe groter de kans dat je leven er rijker door wordt en dat jij een hond kan bieden wat hij écht nodig heeft. 

De hond die jij kiest, kan niet kiezen wie zijn baasje wordt, daarom is het aan jou om te zorgen dat jullie het samen leuk gaan hebben!

Klik hier voor de animatie: https://www.youtube.com/watch?v=3bUo1QL8K6o

Terug naar nieuwsoverzicht