De oh oh van ondoordachte aanschaf

5 december 2015

O kom er eens kijken…wat er in de gang zit…Een hondje gekregen…

maar er onvoldoende over nagedacht…

Komende week lanceert de Koninklijke Hondenbescherming een campagne tegen ondoordachte aanschaf. Eerder deze week was in een column al te lezen hoe hard dit nodig is. Ondoordachte aanschaf veroorzaakt namelijk te veel – onnodig – leed. Dit artikel biedt inzicht in de problematiek. Want wat gaat er nu eigenlijk mis met honden in Nederland? Waarom is ondoordachte aanschaf een reden voor ‘oh oh’-gedachten?

Oh oh, …onvoldoende zorg

Allereerst, omdat er nog te veel honden verwaarloosd of mishandeld worden. De Dierenbescherming rapporteert een toename van (vermoedelijke) situaties van dierverwaarlozing/mishandeling. Over 2013 maken ze melding van 1650 zaken en over 2014: 2700. Zaken die in behandeling zijn genomen door de verschillende handhavende diensten zijn vermoedelijk een topje van een ijsberg.

Oh oh, …ongewenst

Jaarlijks belanden meer dan tienduizend honden in het asiel. Onderzoek van de Hondenbescherming van enkele jaren terug, bracht aan het licht dat minimaal de helft van de honden die in het asiel zit, daar is beland als gevolg van onnadenkende aanschaf. Degene die afstand heeft gedaan, had onvoldoende beseft wat een hond kost, dat de schattige pup die ze meenamen, ongewenst gedrag kon ontwikkelen, zoals plassen in huis, blaffen of slopen en dat een hond simpelweg niet alleen ‘leuk’ is, maar ook veel vraagt.

Mensen die van hun hond af willen, gebruiken vandaag de dag ook de internetverkoopkanalen. Verhalen van honden die van hand tot hand gaan, en huis na huis geen thuis vinden, zijn er legio.

Oh oh, …ongewenst gedrag

Hoeveel van de 1,5 miljoen honden in Nederland wel eens op een cursus is geweest mijn zijn baas, is onbekend. Ongewenst gedrag echter, zien we te vaak in honden. En dat, terwijl ongewenst gedrag een risico is voor de hond en zijn omgeving. Bijtincidenten en –risico’s staan al sinds jaar en dag op de radar van de overheid, maar goede oplossingen – waaronder een beter benutte socialisatieperiode en opvoeding stimuleren voor de honden – lijken zich nog niet aan te dienen.

Oh oh, …optimale start ontbreekt

Malafide hondenhandel tiert sinds de jaren zeventig welig. Een ondoordachte aanschaf gaat niet alleen over het nemen van een hond waarvoor je eigenlijk niet wilt/kunt zorgen. Het gaat ook over aanschaf uit een verkeerd kanaal. Het gevolg daarvan is niet alleen een slechtere situatie voor de ouderdieren, het geeft ook meer angst en agressie in de hond die gekocht wordt. Om nog maar niet te spreken over de ruimere kans op het in stand houden van erfelijke aandoeningen en uiterlijke overdrijvingen. Die soms het leven van een hond uiterst onaangenaam maken.  

Oh oh,… ondoordachte aanschaf

De kans op al deze ‘oh oh’s’ is groter wanneer iemand een hond koopt, zonder er voldoende over na te denken. Een hond nemen, zonder te beseffen wat die hond nodig heeft, is vragen om problemen.

Onvoldoende wetenschappelijk onderzoek

Helaas is er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar ondoordachte aanschaf. Er is weinig bekend over wat er speelt bij een impulsaanschaf van een dier. En over wat maakt dat daarbij wel of niet de ‘oh oh’-situatie ontstaat. Vanaf begin 2015 loopt een vierjarig onderzoekstraject bij de Rijksuniversiteit Groningen. De Hondenbescherming subsidieert dit onderzoek. Hopelijk komen er inzichten uit voort die effectief ingrijpen op ondoordachte aanschaf mogelijk maken. Ingrijpen, voordat het leed ontstaat, leed voor de maatschappij, voor de kopers en natuurlijk vooral… voor de honden. 

Terug naar nieuwsoverzicht