Column - Het midden van de koelkast

20 november 2015

Voor vertrek geeft de vrouw des huizes aan de man des huizes nog een keertje aan waar de croissantjes staan. Vrouw des huizes voelt zich schuldig, ze is in het weekend wéér aan het werk. Dus zorgt ze voor man des huizes voor een lekker ontbijtje. Nu ja, in elk geval voor de ingrediënten daarvoor. Want ze is zo ongezellig vroeg op pad, dat klaar zetten geen zin heeft.

Vrouw kent man al langer. Hij zoekt anders dan zij. Of misschien zoekt zíj anders dan hij. In elk geval is er een duidelijk verschil. Vrouw denkt slim te zijn: ze zet de croissants samen met de jam en de verse jus midden in de koelkast. Voor ze de deur van de koelkast dicht doet, kijkt ze tevreden naar haar rangschikking. Niet te missen. Recht voor je neus als je de deur opentrekt. Bij het vertrek een zoen en een ‘de croissantjes staan op ooghoogte in de koelkast, in het midden’.

Tevreden gaat ze op pad. Na een druk ochtendprogramma, checkt ze haar telefoon rond twaalf uur. Eén van de berichten is van manlief. Ze opent het: ‘Waar staan de croissants?’

Vrouwelijke lezers denken nu misschien: Zie! Mannen kunnen niet zoeken!

Mannelijke lezers denken nu misschien: Zie! Die vrouw heeft het vast niet op de standaard plek gelegd!

Hondenliefhebbers denken nu misschien: Wat heeft deze column met honden te maken?!

Alles! Want: ‘watskeburt?’

Twee dingen. Allereerst is de man des huizes een zekere twintig centimeter langer dan de vrouw des huizes. Daarmee is ooghoogte in de koelkast toch écht de andere plank. Daarnaast is het beeld van de man bij ‘croissants’ dat van afbakcroissants in een plastic verpakking. De vrouw echter, heeft een blikje kant-en-klaar deeg gekocht.

Dus dames, manlief heeft écht gezocht. En heren, de croissantjes hébben geen vaste plek. En hondenliefhebbers: wees een Sherlock Holmes als het om je hond gaat. Besef dat je niet alleen anders waarneemt, je op andere waarnemingshoogte bevindt, maar ook dat je soms denkt dat je een heel duidelijk bericht hebt overgebracht, maar je hond toch echt iets anders ontvangt. Alleen al omdat andere ervaringen in de wereld, andere verwachtingen creëren. Kom je een mismatch tegen in je wensen of eisen en in wat je hond doet? Denk dan even aan het midden van de koelkast.

Terug naar nieuwsoverzicht