Column - Liefde is...

11 november 2015

De prachtige cyperse kat probeert weg te springen, maar de man pakt haar kordaat op. Hij drukt haar stevig tegen zich aan en begint de trap op te lopen. Onderwijl vertelt hij honderduit over de kat. Ze is zijn trots en hij ‘weet veel’ van katten. Uit de klank van zijn stem zou liefde kunnen blijken. Nu vertelt hij over hoe katten altijd op hun pootjes terecht komen en hoe mooi dat fenomeen is. Hij is - al vertellend - bovenaan de trap gearriveerd, strekt zijn armen met daarin de kat en … laat haar pardoes los, waardoor de kat in het trapgat naar beneden valt.

De kat landt inderdaad op haar pootjes… om vervolgens weg te snellen en zich de verdere middag niet meer te vertonen… Iets wat de man helaas níet ziet.

Liefde is… elkaar vasthouden op het moment dat je elkaar nodig hebt.

De oude Engelse Bulldog ligt stilletjes in zijn mand. Er is een theedoek om zijn middel gebonden. Hij piept zachtjes bij het in- en uitademen. Zijn bazin zit naast hem in de stoel en spreekt hem liefdevol toe. Hoe zou ze ooit zonder hem kunnen? Eigenlijk weet ze wel dat de gebarsten tumor op de rug van haar lieveling zijn einde al een tijdje geleden heeft ingeluid. Maar net zo min als ze geld heeft voor de dierenarts, dringt het tot haar door dat het al ver voorbij het moment is om los te laten.

Er is een inspecteur voor nodig om de vrouw met haar hond naar de dierenarts te begeleiden. De hond wordt geëuthanaseerd, zijn lijdensweg is aanzienlijk langer geweest dan noodzakelijk. Iets wat de vrouw helaas niet ziet. 

Liefde is … elkaar loslaten op het moment dat het leven dat vraagt.

Maar liefde is vooral… elkaar zien. Zien wie die ander is. Zien wat die ander nodig heeft. Echte liefde maakt dat we dat we elkaar vasthouden, ook als dat hard werken is. Als we daarvoor anders naar de wereld moeten gaan kijken. Maar echte liefde maakt ook dat we de ander geven wat hij nodig heeft. Het maakt dat we loslaten op de momenten dat het leven dat vraagt.

Echt leven doen we alleen door lief te hebben en liefhebben is alleen echt als we er meer door kunnen leven. Daar hoort vasthouden bij, maar ook loslaten.

Terug naar nieuwsoverzicht