Consument heeft sleutel in handen in strijd tegen malafide puppyhandel

16 september 2015

Vanavond was op Zembla een documentaire te zien over malafide hondenhandel.

Zembla zet de schijnwerpers op de handhaving en geeft aan dat ondanks de verplichting om puppy’s te identificeren en registreren nog veel te veel misstanden zijn. Daarnaast schets Zembla duidelijk een beeld van een handel die criminele trekken heeft.

De Koninklijke Hondenbescherming is het met Zembla eens dat er veel te veel puppy’s en honden lijden onder een handel die in het belang van geen enkel dier is. Consumenten die dieren uit deze handel betrekken betalen voor ziekte, gedragsstoornissen en slecht welzijn van het dier. Daarnaast lopen ze zelf ook risico’s door hun hond te betrekken van handelaren die het vaak niet goed voor hebben met de honden, en ook niet met hun klanten.

Vraag en aanbod, stopt bij vraag

 Juist daar ligt een punt wat de Koninklijke Hondenbescherming mist in het verhaal van Zembla. Een heel wezenlijk punt. Een cruciaal punt. Handel floreert namelijk bij vraag en aanbod. Neem de vraag weg en het aanbod zal eveneens verdwijnen. De Koninklijke Hondenbescherming vraagt zich daarom af of de consument niet meer kan en moét doen. Een hond snel, voor weinig geld willen kopen of vallen voor een ‘te redden dier’. Het is misschien logisch of zelfs ‘menselijk’, maar het is juist dat, dat de handel en dus het dierenleed in stand houdt. 

Handhavende instanties kunnen het niet alleen. Ze hebben de consument hard nodig. De NVWA geeft op haar site zelf uitleg: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/dieren-dierlijke-producten/dossier/honden-en-katten1/illegale-hondenhandel.

 De consument kan voorkomen dat hij bijdraagt aan dierenleed

Inmiddels is er bijna geen voorlichtende organisatie die zich niet hard maakt om kennis over malafide hondenhandel te verspreiden. Die kennis maakt het als consument mogelijk te voorkomen dat je bijdraagt aan dierenleed. De sleutel ligt dus in de hand van de consument, nu nog de keuze om de juiste deur te openen … de deur naar een hart met verstand… dat een hond kiest van een betrouwbare fokker. 

Dat vraagt dat je je verdiept en dat je vóór de aanschaf tijd investeert. Een investering voor dierenwelzijn. Een investering ter voorkoming van verdriet bij jezelf en eventuele kinderen. Overweeg je een hond? Bereid je dan goed voor en neem de tijd. Fairpup.nl kan je daarbij helpen. Download de FAIRPUP-app vandaag nog op je iPhone of Android telefoon.

https://www.youtube.com/watch?v=3lzU2eCtTgI

https://www.youtube.com/watch?v=ihgCIQ1VOCE

https://www.youtube.com/watch?v=85AXI1fLAOw

Terug naar nieuwsoverzicht