Wat doen we met de hond met de vakantie?

15 september 2015

Vakantie? De vakantietijd is toch net voorbij?! Juist daarom is het nu al tijd om je voor te bereiden voor de kerstvakantie. Goede, en zeker kleinschalige, opvang voor honden is snel vol. Ben je van plan om met kerst en oud en nieuw weg te zijn, of daarna op wintersport te gaan? Denk dan nu al na over de hond – gaat hij mee? Of niet?

De hond gaat uit ‘logeren’

Neem je de hond niet mee, zoek dan bijtijds een goede oplossing voor hem. Honden die zich in een pension niet fijn voelen, kunnen soms bij familie of vrienden verblijven. Ook een ‘oppas-familie’ via een betrouwbare  oppascentrale kan een oplossing zijn. Proeflogeren en kennismaken is belangrijk. Ga je nu aan de slag, dan heb je daar de tijd voor.

Gaat je hond naar een pension, verzeker je er dan van dat hij zich er goed voelt en dat hij passend wordt verzorgd. Laat hem er ruim van te voren een nachtje verblijven om te wennen. Geef hem een vertrouwde mand of speeltje mee en indien noodzakelijk zijn eigen voer. 

Bedenk dat veel (goede) pensions en oppasadressen echt snel zijn volgeboekt. Ga dus nu op zoek naar een vertrouwd adres!

De hond gaat mee

Gaat de hond mee op vakantie? Check dan in eerste instantie de invoerregelingen voor de landen waar je doorheen reist en gaat verblijven. Moet de hond bijvoorbeeld ingeënt zijn, of moet je een muilkorf bij je hebben? Hoe moet de hond in de auto vervoerd worden? Mag de hond mee in het openbaar vervoer?

Denk er aan dat sommige inentingen ruim van te voren moeten worden gehaald of voorbereid. Zorg ook voor de noodzakelijke bestijding van ongedierte (teken, vlooien, wormen en ander gespuis). Overleg bijtijds met je dierenarts over de invoerregelingen, de verplichte entingen en met welke ziekteverwekkers je rekening moet houden.

Ga je de sneeuw in? Bedenk dan vooraf of dat voor je hond leuk is. Alleen achterblijven terwijl iedereen lol heeft op de ski is misschien niet fair en voor sommige honden is lopen in sneeuw fantastisch, terwijl andere er niets van moeten hebben, of (meer) beschermd moeten worden tegen winters ongemak.

Tot slot, bekijk van te voren of de hond welkom is op de plek waar je verblijft. En neem extra doeken mee om de hond schoon te maken wanneer je restaurants of hotels betreedt.

Terug naar nieuwsoverzicht