Samen buiten zijn – hoe houd je het fijn? – ‘Hij doet niets hoor’

30 augustus 2015

De honddichtheid in Nederland is helaas hoog. Veel honden(bazen), weinig ruimte. En allemaal willen we ons eigen ding kunnen doen. In deze reeks van artikelen lees je meer over hondenomgangsvormen. Elk artikel behandelt één onderwerp.

In dit artikel: Zeg nooit ‘hij doet niets hoor’ terwijl er van alles gebeurt

Bijna iedereen heeft het wel eens gezegd of gehoord ‘Hij doet niets hoor!’. Een goed bedoelde zin, die – zo blijkt uit een enquete onder 600 hondenbezitters – meestal helaas niet zo goed valt.

Geruststellend bedoeld

Waarom zeggen mensen ‘Hij doet niets hoor!’? Vaak bedoelen ze te zeggen dat een hond niet zal bijten. Degene die de zin uitspreekt, wil dus eigenlijk de ander gerust stellen.

Niet effectief

Hoe goed bedoeld ook, de zin is echter weinig effectief. Dat heeft twee redenen.

Allereerst werkt de zin niet geruststellend. Degene die hem hoort, is namelijk niet gerustgesteld door de woorden. Die heeft meestal maar één wens: afstand van de ‘Hij doet niets hoor!’-hond tot de zijne. Terwijl de ‘Hij doet niets hoor!’-hond die afstand juist niet geeft. Het zou geruststellender zijn als de hond wordt teruggeroepen en naar zijn eigenaar gaat.

Extra vervelend

Ten tweede horen hondenbezitters (en andere recreanten) ‘Hij doet niets hoor’ meestal als er van alles gebeurt. De ‘Hij doet niets hoor!’-hond bijt dan misschien niet, hij springt wel (op) en/ of nadert snel. Dat is voor veel honden en mensen een negatieve ervaring. Die negatieve ervaring koppelen ze aan de woorden ‘Hij doet niets hoor!’ die ze op dat moment horen. Daardoor herinneren ze zich bij het horen van ‘Hij doet niets hoor!’ ook het gevoel uit eerdere vergelijkbare (nare) situaties. Het roept dus een dubbel vervelend gevoel op.

Samengevat

Meestal zeggen mensen ‘hij doet niets hoor’ om een ander gerust te stellen. Uit een enquête onder hondenbezitters blijkt dat echter, hoe goedbedoeld ook, niet plezierig over te komen. De hond ‘die niets doet’, is misschien niet agressief, maar kan toch gedrag tonen dat voor een andere hond niet fijn of zelfs pijnlijk is. 

Weten wat voor een sociaal type jouw hond is? Doe dan de ‘sociaal type hond’-test: https://hondenbescherming.nl/sociaal-type-hond-test/.

Vandaag en morgen de laatste filmpjes over hondenomgangsvormen op hondenbescherming.nl en haar sociale media kanalen (https://www.facebook.com/Hondenbescherming & https://twitter.com/Hondenbond) 

Terug naar nieuwsoverzicht