Samen buiten zijn – hoe houd je het fijn? – Signalen van de ander

25 augustus 2015

De honddichtheid in Nederland is helaas hoog. Veel honden(bazen), weinig ruimte. En allemaal willen we ons eigen ding kunnen doen. In deze reeks van artikelen lees je meer over hondenomgangsvormen. Elk artikel behandelt één onderwerp.

In dit artikel: Luister naar wat een andere hondenbezitter aangeeft

Een beetje Nederlander houdt er van om zich met anderen te bemoeien. Het zit ons in de genen om nieuwsgierig naar binnen te kijken bij huiskamers, een mobiel telefoongesprek in de trein te volgen en… advies te geven als we een ander ergens mee zien worstelen. Niet gek, we zijn immers sociale wezens. En bij samenleven hoort interesse in anderen. Toch zou samenleven een stuk makkelijker gaan als we beter luisteren en minder (ongevraagd) de helpende hand (of liever: ‘het helpend bedoelde advies’) uitsteken.

De een zoekt rust, de ander gezelligheid

Hondenbezitters begeven zich meer dan anderen in de buitenruimte. Waar ze elkaar relatief vaak tegenkomen. Onder andere omdat er simpelweg te weinig gebieden in Nederland zijn waar we met de hond welkom zijn. We zitten dus al gauw dicht op elkaars lip. Voor sommige honden en bazen is dat geen probleem. Zij houden wel van al die contactmomenten. Er zijn echter ook veel hondenbezitters die juist de rust met hun hond opzoeken. En er zijn veel honden die tijdens de wandeling lekker met hun baas op pad willen zijn. Zonder gehinderd te worden door andere honden.

Ben jij wel van de contacten onderweg? Zoek dan een wandelmaatje, of wandelclubje op. Dat heeft als extra voordeel dat je elkaar leert kennen. Leuk(er) voor de honden en de mensen! Probeer bij ‘losse’ ontmoetingen, buiten deze club,  in te schatten (of te vragen) of de ander contact tussen de honden of een praatje wel waardeert. Twijfel je daar aan? Houd dan je hond (in eerste instantie) bij je. Je zal veel mensen een groot plezier doen!

Luisterend oor

Uit een enquête onder 600 hondenbezitters blijkt dat de meerderheid van hen zich vooral stoort aan medehondenbezitters die niet luisteren naar wat ze aangeven of zelfs ongevraagd advies geven. Grote kans dat je een ander dus geen plezier doet met adviezen als ‘laat ze het maar zelf uitzoeken’ of ‘gooi hem maar los hoor’. En als een ander je vraagt je hond even bij je te houden: gewoon meteen doen! Je maakt een ander z’n dag ermee.

Samengevat

Sommige honden en sommige hondenbezitters willen gewoon lekker samen wandelen. Zonder inmenging van anderen. Gun ze dat. En luister naar wat een ander aangeeft. We hebben in Nederland nu eenmaal weinig buitenruimte die we met velen moeten delen.

Weten wat voor een sociaal type jouw hond is? Doe dan de ‘sociaal type hond’-test: https://hondenbescherming.nl/sociaal-type-hond-test/.

De komende dagen zie en lees je meer over hondenomgangsvormen op hondenbescherming.nl en haar sociale media kanalen (https://www.facebook.com/Hondenbescherming & https://twitter.com/Hondenbond)

Terug naar nieuwsoverzicht