Samen buiten zijn – hoe houd je het fijn? – (On)aangelijnde honden

23 augustus 2015

De honddichtheid in Nederland is helaas hoog. Veel honden(bazen), weinig ruimte. En allemaal willen we ons eigen ding kunnen doen. In deze reeks van artikelen lees je meer over hondenomgangsvormen. Elk artikel behandelt één onderwerp.

In dit artikel: Laat onaangelijnde honden geen aangelijnde honden naderen

Een van de meest voorkomende irritaties tussen hondenbezitters onderling: een onaangelijnde hond bij een aangelijnde hond laten komen. Waarom is dit zo’n bron van frustratie?

Beschermen hond lastig bij te dicht naderende hond

Laten we het eerst eens vanuit de mens bekijken. Vaak heeft die zijn hond met een reden aangelijnd. De hond kan bijvoorbeeld iets onder de leden hebben. Dat kan een ziekte zijn, maar het kan ook gaan om een aandoening die voor de hond pijnlijk is. In beide gevallen is het vaak een heel karwei om je hond uit te laten.

Zeker als de hond niet te veel mag bewegen of geen verkeerde bewegingen mag maken. Dan is het voorzichtig manoeuvreren en begeleiden geblazen. Je doet in zo’n geval als baas je uiterste best je hond goed te begeleiden, maar bent afhankelijk van anderen in de omgeving. Stormt er ineens een jonge hond op je hond met hernia af die op zijn rug springt, dan kan dat heel erg frustrerend zijn. (En soms funest voor het herstelproces van de hond.)

Andere hondenbazen hard nodig voor succesvolle heropvoeding

Een eigenaar kan zijn hond ook aanlijnen omdat hij minder hond-sociaal is. Of juist te veel met andere honden doet en in training is om dat af te leren. Ook deze eigenaren zijn vaak heel betrokken bij hun hond. Soms is voor deze bazen een wandeling hard werken. Als omgeving kun je zo’n hondenbaas steunen, of hinderen.

Honden die te dicht bij komen, kunnen onbedoeld een training doorkruisen. Stel dat de hond angstig is voor andere honden. Als deze ‘heropgevoed’ wordt, leert hij zijn omgeving en andere honden stap voor stap vertrouwen. Daarbij wordt eerst met honden op verre afstand geoefend. Dat is het meest hanteerbaar voor zo’n hond. Gaat dat goed? Dan wordt vervolgens met voorzichtige stappen dichterbij geoefend.

Stormt op zo’n hond ineens een hond af tot neusafstand, dan kan een zorgvuldige opgebouwde training in een klap verpest zijn. Heel frustrerend voor de eigenaar die een oplettende en meewerkende omgeving echt nodig heeft om succesvol te zijn met zijn hond. Daarnaast kan er natuurlijk ook een gevecht ontstaan. Dat is slecht voor alle betrokkenen.

Aangelijnde hond beperkt in zijn mogelijkheden

En als we het vanuit de hond bekijken? Het kenmerk van een aangelijnde hond is dat hij beperkt is in zijn mogelijkheden. Hij kan bijvoorbeeld niet wegrennen en hij kan geen afstand houden. Dat maakt communiceren met de andere hond heel lastig. Bovendien maakt het de hond kwetsbaar en soms gefrustreerd.

Je kent vast wel het beeld van een hond die probeert zich klein te maken of te schuilen (al dan niet achter de benen van de baas). Zo’n hond kan een trauma oplopen van een hond die hem te dicht nadert. Zelfs als die hond verder niet veel doet. Het gevoel geen kant op te kunnen en niet te kunnen ‘ontsnappen’ aan wat er gebeurt is naar.

Ook de hond die aan de lijn staan te springen en blaffen is meestal niet gebaat bij contact. Deze hond zit hoog in zijn adrenaline. Hij is gebaat bij afkoelen. Wat hij meestal pas kan als de andere hond op voldoende afstand is.

Help je medehondenbezitter

Je kunt als hondenbezitter je medehondenbezitters helpen of hinderen. Loopt jouw hond los, maak dan andermans dag en houd je hond even bij je als je een aangelijnde hond passeert.

Samengevat

Een aangelijnde hond is vaak niet voor niets aangelijnd. Hij kan bijvoorbeeld pijn hebben of ziek zijn. Bovendien kan een hond aangelijnd minder goed zijn natuurlijke gedrag richting andere honden tonen. Hij kan zich in het nauw gedreven voelen als hij benaderd wordt door een loslopende hond. Niet doen dus.

Weten wat voor een sociaal type jouw hond is? Doe dan de ‘sociaal type hond’-test: https://hondenbescherming.nl/sociaal-type-hond-test/.

De komende dagen zie en lees je meer over hondenomgangsvormen op hondenbescherming.nl en haar sociale media kanalen (https://www.facebook.com/Hondenbescherming & https://twitter.com/Hondenbond)

Terug naar nieuwsoverzicht