Een herplaatsingshond?

30 juli 2015

Waarom zou je voor een herplaatsingshond kiezen? Drie redenen om dat te doen, zetten we hier op een rij.

1. Een herplaatser is gewoon een hond!

Een herplaatsingshond is gewoon een hond als iedere andere hond. Het kan zo maar zijn dat een herplaatsingshond jouw perfecte match is. Zonde als je die kans mist!

2. Met een herplaatser help je honden

Een herplaatsingshond is ‘maatschappelijk verantwoord’. En geeft je dus een beter gevoel. De meerderheid van de puppy’s komt uit de malafide hondenhandel (http://www.youtube.com/watch?v=ihgCIQ1VOCE). Als je een puppy koopt, loop je de kans dierenleed te veroorzaken (fairpup.nl). Terwijl je met een herplaatsingshond juist kiest voor het helpen van een dier.

3. Een herplaatser kan voordelen hebben boven een puppy

Een herplaatsingshond kan al helemaal opgevoed zijn, of bijvoorbeeld al zindelijk zijn. Dat kan beter bij je leefsituatie passen dan een puppy die intensievere begeleiding vraagt. Daarnaast kan bij een herplaatsingshond informatie beschikbaar zijn over hoe het dier is in allerlei situaties. Bij een puppy is het meer afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Uiteraard moet je wel goed kiezen welke herplaatsingshond bij je past. Het gratis Handboek Herplaatsingshonden (http://handboek.hondenbescherming.nl) helpt je daarbij. Het is gratis te downloaden voor iPad en Android tab!et.

Zijn er ook goede redenen om niet aan een herplaatsingshond te beginnen?

Eigenlijk niet. Je hoort wel eens mensen zeggen ‘wij nemen een puppy, die kun je vormen’. Ook puppy’s zijn echter als herplaatsingshonden te krijgen. Bovendien valt dat ‘vormen’ vaak vies tegen. Naast het feit dat herplaatsingshonden geen vastgeroeste dieren zijn. Ze kunnen tot aan hun dood nieuw gedrag leren (http://www.piepvandaag.nl/puppyperikelen-pensionadapret/).

Wat is nu eigenlijk een herplaatsingshond?

Een herplaatsingshond is elke hond die al een keer geplaatst is geweest bij een eigenaar. En nu op zoek is naar een nieuw thuis. Het verdrietige, maar voor jou het mooie, is dat dat voor een keur aan honden geldt. Jong (soms zelfs van acht of negen weken), middelbaar en oud. Piepklein, gemiddeld of groot. Met of zonder stamboom. Met een zacht karakter of een keiharde werker. Met een korte vacht, een lange, dunne of dikke vacht. Jouw match wacht ergens op je!

 Meer lezen? http://handboek.hondenbescherming.nl

Foto: Nel van Wijngaarden: http://www.nelvanwijngaarden.nl/

Terug naar nieuwsoverzicht