Column - Heb ik iets van je aan ofzo?!

5 juli 2015

‘Heb ik iets van je aan ofzo?!’ galmt het door de drukke stationshal. De mannen staan met hun neuzen bijna tegen elkaar. Speeksel vliegt van het ene rood aangelopen gezicht naar het andere. De boze elektriciteit is voelbaar en iedereen in de hal kijkt weg of maakt zich uit de voeten. De vlam sloeg zo maar ineens in de pan. Misschien een biertje te veel op. Ik weet het niet. Maar de één stond plots op om de ander ervan te beschuldigen dat hij kéék. Naar hem en zijn vriendin.

Kijken, kijken en uitdagen

Kijken, en vooral strak kijken. Bij mensen kan het een fikse provocatie zijn. Bij honden is het niet anders. De gevoeligheid ervoor verschilt per hond. Heb je een boze of bange blikvanger aan de lijn, dan heb je het er als baas vaak maar druk mee. Blikken vermijden kan een hele kunst zijn. Blikken van nietsvermoedende medehondenbezitters die de ogen van hun hond niet bijtijds keren. Blikken van mensen met zonnebrillen. Blikken van mensen met kijkende aaidrang. Of van schapen die door een hek loeren. De vlam kan zo maar ineens in de pan slaan bij je hond.

Blikvangers zijn soms perfect sociaal, totdat er gekeken wordt. Ze leven bij het motto “kijken mag niet” en hanteren dat levensmotto vaak rigide en fanatiek. Ongeacht de motivatie van de hond om een algeheel  aankijkverbod in te stellen, lijken er voor diens omgeving drie opties te zijn. Twee daarvan maken het de antiaankijkhond – en vooral hun baasjes – makkelijker:

1.       Voorkomen dat je het aankijkverbod schendt. Honden vinden het over het algemeen niet fijn als een vreemde hen strak of direct aankijkt. Ook niet als we als mens een glimlach erbij opzetten. Die maakt het voor hen niet makkelijker, vooral niet als we lachen met ontblote tanden. Gewoon niet doen dus, dat recht aankijken. Kijk maar naar de baas met die glimlach. Draai eventueel je lichaam wat schuins weg als je met de baas van de antiaankijkhond praat. Daardoor kom je minder dreigend over.

2.       Ruimte bieden. Een aankijkverbod schenden op een metertje of twintig? Daarop staat een veel minder hoge boete in hondenoptiek, dan het schenden ervan op één of twee meter. Ruimte is veiligheid en biedt comfort voor iedereen.

Tegenbewegen

Dan is er nog een derde optie om te reageren op de antiaankijkhond. Die optie is voor diegenen die niet veel geven om een ander, die zelf van een relletje houden of om negatieve aandacht verlegen zitten. Je kiest dan voor tegen bewegen, in plaats van het mee bewegen: lekker kijken naar die hond, terug gaan praten ‘wat ben jij een blaffer zeg!’ of ‘waf-waf-waf’ (en daarbij blijven kijken).

Maar die optie is natuurlijk niet voor leuke mensen die niet graag “iets van een ander aantrekken” en zich juist het lot van die ander aantrekken. Als het aan de antiaankijkhond ligt, houden we als mens gewoon even onze ogen bij ons.

Meer lezen over bange en boze blikvangers? https://hondenbescherming.nl/sociaal-type-hond-test/

Terug naar nieuwsoverzicht