Column - Boomer, Biewer, Bummer

2 juli 2015

Er zijn slechts weinig dagen dat ik met een zucht aan het werk ga. Er is altijd zo veel om op te pakken, met zo veel fijne mensen en er gebeuren zo veel mooie dingen. Maar soms, soms slaak ook ik een diepe, diepe zucht.

Boomer of Biewer

Zoals wanneer mij verteld wordt over een jong hondje. Gekocht via een internetsite. internetsite. Zo’n site van het type dat maar niet wil uitsterven, maar dat we als dierenliefhebbers zo graag naar het mammoettijdperk willen verwijzen. De fokker achter deze site claimt gespecialiseerd te zijn in het fokken van gezelschapshondjes. Van een heel bijzonder “ras”: de Boomer. Was de “Boomer” niet op z’n retour?! Ja, maar daar heeft deze marketingslimmerd een oplossing voor. Het heet nu geen Boomer meer. We noemen het nu een Biewer of Chihuahua Biewer of iets anders hips.

Deze fokker heeft ze allemaal: Boomers, Biewers, Chihuahua Biewers. Wat jij wilt: hij heeft het. En hoe spijtig ook: dat werkt. Veel te veel mensen vallen voor de gelikte site met prachtige foto’s. Het ziet er ook allemaal zo mooi uit. Voor de leek dan. Want mij valt direct de veel te grote voorraad op. Naast het gebruik van woorden als “mag meteen weg”. Het aantal honden dat meteen weg mag is dertig. Allemaal jonge puppies. Oh en je mag ook met VVV Cadeaubonnen betalen.  Lekker makkelijk.

Biewer blijkt “Bummer”

Dit jonge hondje is zijn leven bij deze internetfokker gestart. Eerst als Boomer, maar bij verkoop toch als Biewer. Zijn eigenaren vonden een asielhond “te min”. Een pup, minder dan dat wilde ze niet. En deze site had veel keus, voor een “goede prijs”. Je gaat toch niet te veel betalen voor een hond? Adviezen van de omgeving werden in de wind geslagen. Dat goedkoop duurkoop kon worden, dat ging er niet in. Dat in het asiel een goede match kan zitten, werd niet gehoord. En die site, die site zag er perfect uit.

Helaas. Ondanks de mooie beloften op de site over goede opgroeiomstandigheden blijkt het hondje snel na thuiskomst ziek. Zijn nieuwbakken baasjes blijken bovendien problemen te hebben met het verzorgen van het diertje. Daardoor blijft hij onzindelijk. En hij bijt. Uit angst, maar dat begrijpen zijn baasjes niet zo goed. Bummer!

Als de baas het niet meer de baas is, is er altijd nog het asiel

Daarom dus die zucht. Bij mij, maar vooral bij de omgeving. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar hij die waarschuwingen negeert, telt nog niet eens voor de helft. Gezamenlijk zuchten we in de omgeving van degene die zich niet laat waarschuwen en wachten we op de dag dat elke pup een goede start gegund wordt. Een FAIRPUP is echt binnen handbereik. Nu ja, soms met een rem erop dan, als je beter geen hond had kunnen nemen. Dan behoedt een goede fokker je voor problemen.

Maar we zuchten niet alleen. We praten ook, met iedereen die horen wil, en we zoeken steeds naar nieuwe wegen. En vele van die zuchters doen daarnaast ook goed werk, bijvoorbeeld voor het dierenasiel. Het asiel dat ook dit Boomertje, Biewertje of welke naam zijn type ook draagt, met open armen zal ontvangen als zijn baasjes de situatie echt de baas niet meer zijn.

Meer lezen? FAIRPUP.nl & http://handboek.hondenbescherming.nl

https://www.youtube.com/watch?v=ihgCIQ1VOCE

Terug naar nieuwsoverzicht