Geen hond in de pot

25 juni 2015

De afgelopen week is er veel te doen over het eten van hondenvlees. De reden? Een jaarlijks hondenvlees-festival in Zuid-West China. Voor- en tegenstanders van het eten van hondenvlees vliegen elkaar binnen en buiten China in de haren.
Het eten van hondenvlees is traditie in veel landen, waaronder China. ‘Ieder land zijn traditie!’, zo zeggen de voorstanders. Of: ‘Waarom zou het eten van een hond erger zijn dan het eten van een koe?’. Dat eerste argument, daar valt rationeel weinig tegen in te brengen. Maar het tweede argument, dat kunnen we als hondenliefhebbers pijlsnel onderuit halen.
Hoe? Dat leggen we als Hondenbescherming graag uit. Voordat we dat doen, stellen we echter voorop dat er ook rond het eten van vlees van andere dieren (te) veel misstanden zijn. Miljoenen dieren leven géén leven voor hun (soms afschuwelijke) slacht. Ironisch genoeg levert juist China een groot deel van het wereldwijd gegeten varkensvlees. En reken maar dat de wetgeving die dierenwelzijn moet borgen in China niet is zoals in Nederland.
Dat leed kunnen we vanuit elk land, ook vanuit Nederland, beïnvloeden. Door bewust te kiezen voor vlees en dierproducten die zo diervriendelijk mogelijk geproduceerd zijn. Als je ook mindert, kan het echt, ook qua kosten.

Terug naar het argument dat het eten van een koe net zo erg is als het eten van een hond. Dat argument gaan we ondergraven. Zonder dat er een schrijntje emotie bij komt kijken, zelfs als je eigen hond nu naast je ligt in zijn mand. We bekijken het argument rationeel. Er is namelijk een aantal verschillen tussen landbouwhuisdieren en de hond. Laten we voor het gemak even bij de vleeskoe blijven.

1. Koeien zijn herbivoren. Honden zijn geen herbivoren. Ze kunnen niet leven van gras. Ze hebben vlees nodig. Dat maakt het “opfokken” en diervriendelijk houden van een hond veel lastiger, als je naar de eiwitbehoefte kijkt. Een hond voldoende hoogkwalitatieve eiwitten geven om hem “vet te mesten” dat is een stuk lastiger per kilogram vlees, dan bij een koe. Geef je hem niet dat hoogkwalitatieve eiwit, dan zal het dier daaronder lijden. Het maakt hem bijvoorbeeld kwetsbaar voor ziekten en aandoeningen en het zal zijn welbevinden negatief beïnvloeden.

2. Het houden van, transporteren en slachten van honden is veel moeilijker humaan te doen dan bij koeien. Zorgen dat honden veilig aan hun natuurlijke behoeften kunnen voldoen tijdens het opfokken is bij kans onmogelijk. Vreemde honden die elkaar niet kennen en gestresst zijn, zullen elkaar flink kunnen verwonden tijdens transport. Het (tijdelijk) wegnemen van het bewustzijn voor het doden, om pijnervaring te minimaliseren, zal vermoedelijk niet plaatsvinden.

3. Koeien hebben geen messcherpe tanden die ze gewend zijn ter verdediging te gebruiken. Ze hebben weliswaar horens, maar de meeste vleeskoeien laten zich gewillig en rustig behandelen. Honden daarentegen staan erom bekend hun tanden te gebruiken om zich te verdedigen. Handlers weten dit. Vanwege het bijtrisico dat zij ervaren zullen ze (nog) minder diervriendelijk met de honden omgaan.

Het eten van een hond is dus wel degelijk te beargumenteren als “erger” dan het eten van een koe. Zonder die koe te kort te willen doen en zonder iets te zeggen over de cultuur en gebruiken van welk land dan ook. Puur op argumenten die te onderbouwen zijn. Bij deze ben je dus voorzien van ammunitie als je in een discussie over het eten van hondenvlees verzeild raakt.

En wil je iets doen aan het slechte gevoel dat je overhoudt na het zien van de beelden van het gigantische hondenleed in China? Voor die honden kun je als burger in Nederland weinig doen. Probeer dan in elk geval iets te doen waar je wat kunt doen. Eet eens een dag geen vlees. Eens een dag geen (zielig) dier in de pot. Het helpt de honden in China niet, maar je maakt de wereld dan toch net even iets mooier.

Terug naar nieuwsoverzicht