Column - Frisse blik mensen

18 juni 2015

Ik ben dol op frisse blik mensen. Mensen die anders durven waarnemen, anders durven formuleren wat ze waarnemen. En daardoor hun frisse blik delen met anderen. Mensen van buiten een vakgebied zijn hier vaak heel goed in. Of mensen die starten in een vakgebied. En… kinderen.

Vanochtend trof ik tijdens de ochtendronde met mijn hond een frisse blik van nog geen vier jaar. Ze wandelde aan de hand van haar moeder naar de crèche. Of eigenlijk, haar moeder wandelde en nam haar mee. Terwijl de frisse blik de wereld bewonderde.

Het oog van de frisse blik viel op een jonge Cocker Spaniël die net als zij dolenthousiast was over de wereld. De baas van de Cocker had daarvoor echter meer koffie nodig. De Cocker liet dan ook overduidelijk de baas uit, waardoor hij deze, piepend en raspend van de druk op de halsband, van geur naar geur sleepte.

Menig hondentrainer of doorgewinterd baasje had zijn wenkbrauwen opgetrokken bij het zien van deze jeugdige bonk energie en wellicht direct zijn of haar idee al gevormd over het “probleem” van het trekken aan de lijn. Het meisje niet. Zij nam waar wat ze zag en genoot.

Mijn hond nam ondertussen ook waar en zag een potentieel gevaar in de stuiterbal-Cocker die tot overmaat van ramp een raar geluid maakte door de druk op de lijn. Ze stond stil, keek naar mij en besloot met haar meer dan tien jaar levenswijsheid om achter mij te gaan lopen.

De Cocker sleepte intussen zijn baas nog verder weg van diens kop koffie die vast thuis op hem stond te wachten. Ze verdwenen uit het frisse blikveld van het meisje, die nu mijn kleine hond achter mijn benen zag meelopen. Frisse blik vond het tijd om te verwoorden wat ze zag. Ze stond stil, keek ze nog eens rustig naar mijn hond en sprak wijs de woorden: ‘Kijk mamma, die hond loopt wel voorzichtig!’

Wat een prachtige en krachtige formulering van wat ze zag. En wat een scherpe waarneming op gedrag dat ze wenselijk vond in een hond. Ik heb nog even getwijfeld of ik haar adres zou vragen, zodat ik haar over een jaar of twaalf een opleiding tot hondentrainer kon aanbieden. Of misschien al over een paar jaar, zodat ze haar frisse blik niet tussentijds kwijtraakt. Maar ik ben toch doorgelopen, naar mijn eigen kop koffie…

Terug naar nieuwsoverzicht