Pas op voor teken!

17 juni 2015

Hoewel het nog matig zomert in Nederland, zijn er volop teken actief (http://www.tekenradar.nl/). Teken zijn insecten die zich in de huid van mens en dier kunnen vastbijten. Ze zuigen zich dan vol bloed tot de grote van een erwt.

Teken kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme (Lyme-borreliose). Deze ziekte blijkt de laatste jaren toegenomen in Nederland. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) geeft aan dat jaarlijks 25.000 mensen de ziekte ontwikkelen. Een stijging ten opzichte van vorige jaren!

Lyme kan behandeld worden, maar moet tijdig worden ontdekt. Zowel bij mens als hond gebeurt dat niet altijd. Voorkomen kan ook. Voor honden is er een vaccinatie beschikbaar. Vaccinaties hebben voor- en nadelen.
Er zijn ook banden die teken weren van de vacht/huid. Deze banden zijn wel belastend voor het milieu. Ook is er een pil/tablet die honden wanneer zij deze gegeten hebben tegen teken beschermt.

Het belangrijkste is echter om tijdens de wandeling (zeker in hoog gras) als mens je lichaam bedekt te houden en jezelf zowel als je hond na de wandeling te controleren op teken. Vind je een teek? Verwijder deze dan z.s.m. met een goede tekentang en houdt de plek van de beet in de gaten. Heeft een teek langer dan 24 uur op je huid gezeten? Neem dan altijd contact op met de huisarts. Bij de hond kunnen kreupelheid, koorts en sloomheid gezien worden als gevolg van Lyme. Soms ontstaan ontstekingen van nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Symptomen die ook op andere ziekten of aandoeningen kunnen duiden!

Meer lezen over teken kan onder andere hier: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme

Terug naar nieuwsoverzicht