Column - Spijt geen tijd

20 mei 2015

“Spijt geen tijd”. Het was vroeger een gevleugelde uitdrukking bij ons thuis als er aan het eind van het jaar gedichten gemaakt moesten worden. Met drie woorden kon je onder een boel uitkomen.

Ik vond dat als kind wel grappig. Het “spijt geen tijd”-gedicht vond ik vermakelijk. Mooi om te zien dat niet iedereen hield van gedichten maken. En dat daar creatieve oplossingen voor waren.

Dat ik nu vele jaren later als volwassene dezelfde uitspraak terugzie als belangrijkste reden van afstand voor bejaarde honden, dat had ik niet kunnen vermoeden. “Geen tijd” en soms “Spijt, geen tijd.” Het staat op één. Op één in de lijst met reden van afstand van de honden in de “Oude Kwispelaar”, onze opvang in Den Bosch voor honden ouder dan tien jaar.

En dat. Dát vind ik niet grappig. Natuurlijk kunnen er goede redenen zijn om “geen tijd” te hebben voor je hond. Soms is het in het leven hard knokken om je hoofd boven water te houden. Dan is het “werken, werken, werken” wat de klok slaat. En is er dus “onvoldoende tijd” voor de hond. Juist dan is het dapper om de hond een beter leven te geven. En goed voor de hond - die behoefte heeft aan gezelschap en activiteit - om een nieuw thuis te krijgen dat hem dat kan bieden. Ongeacht zijn leeftijd.

Geen tijd of geen tijd voor over?

Maar “geen tijd” betekent vaak ook “geen tijd ergens voor over hebben”. Zoals de maker van een “spijt, geen tijd”-gedicht niet zo veel tijd “over had” voor het dichten. Het dichten lag hem niet. Anders had hij ergens in een druk tijdsschema toch een klein gaatje gevonden om er mee aan de slag te gaan. Puur op motivatie.

Uit de gesprekken die wij op kantoor voeren, blijkt te vaak dat “de hond de baas niet lag”. Een hond hebben was eigenlijk niets voor die persoon. Een oudere hond vraagt soms wat meer. Wat meer aandacht, wat meer gezelschap. Eventueel wat meer zorg. En dan is er te vaak meer sprake van “geen tijd voor over” dan van “geen tijd”.

Daar word ik verdrietig van: begin dan niet aan een hond. En neem dus ook niet in een opwelling opnieuw een pup, als de oudere hond een tijdje weg is!

Aandacht tekort of juist een verdrietig gemis

Een schril contrast met de nummer één afstandsreden “spijt geen tijd”, vormen twee andere afstandsredenen. Op een gedeelde tweede plaats staan namelijk ziekte of overlijden van de eigenaar. Die eigenaars zijn juist vaak zeer verknocht aan hun hond. Hoe verdrietig is het dan voor hond en baas om te vroeg afscheid van elkaar te moeten nemen.

Gelukkig vangt de “Oude Kwispelaar” zowel de “spijt geen tijd” als “verdrietig gemis” honden met liefde en warmte op. De eerste groep omdat ze in hun oude thuis aandacht te kort kwamen. De tweede groep omdat ze de aandacht thuis zo moeten missen.

Van pech naar geluk

Kort na de afstandsreden “ziekte of overlijden” volgt een andere nare situatie. Bij deze honden is er geen afstand gedaan. Ze zijn als zwerver binnengekomen. Of ze zijn uit huis gehaald. Honden die lang en misschien wel nooit liefde hebben gekend. Honden voor wie de toekomst alleen maar mooier kan zijn dan hun leven op moment van binnenkomst. En hoe fantastisch is het dan als deze honden een goed eigen thuis vinden?!

Gedrag van dier of mens

In het staartje van afstandsreden volgt een scala van diversen. Honden worden afgestaan vanwege verhuizing. (Misschien eigenlijk een gevalletje “spijt, geen tijd”?) Of vanwege het gedrag van de hond. De hond is in huis gaan plassen (iets wat in een nieuw thuis als sneeuw voor de zon verdwenen kan zijn). De hond kan niet met kinderen (veel mensen nemen nog steeds een hond om te oefenen voor kinderen, maar vergeten de hond met kinderen te laten oefenen in zijn jonge weken en maanden). Of de hond kan niet goed alleen zijn.

Dit zijn maar kleine percentages op het geheel van gegeven afstandsredenen. Bijzonder zijn ook afstandsreden als “trekt aan de riem” of “kan niet tegen drukte”. Volgens mij komen we daar aan het einde van dit artikel dan toch echt weer uit bij “spijt, geen tijd… voor over” als “echte” reden. Wat ons bij de Koninklijke Hondenbescherming sterkt in de gedachte dat impulsaankoop voorkomen verschrikkelijk belangrijk blijft. Voor de mens, maar vooral voor het dier.

Meer lezen? Word lid, voor maar 15 euro per jaar steun je de honden en krijg je drie maal per jaar het nieuwsmagazine “Hond” op de mat!

Terug naar nieuwsoverzicht