Column - Bezint eer ge begint

19 mei 2015

Wij houden er van dieren te voeren. We houden er van dieren trucjes te leren.

Tegen beide heb ik geen bezwaar. In principe dan. Want wat maken we veel fouten als we dieren voeren of trucjes leren.

Beren op de weg

Spot een toerist een beer? Dan moet er vanuit de auto natuurlijk een broodje, een hamburger, of wel ja, een hele milkshake in. Zo leuk! Vroeger was het een leuk verhaal voor na de vakantie. Nu is het natuurlijk leuk (voer) voor de sociale media. Vervolgens rijdt de toerist door naar de volgende trofee. En de beer? Met een beetje geluk houdt hij enkel buikpijn over aan het avontuur. Maar vaker eindigt hij dood. Omdat hij (na verloop van tijd) te opdringerig is geworden naar toeristen.

Les 1: Wilde dieren voeren is levensgevaarlijk. Doe het niet. Doneer liever aan een project dat zorgt dat ze hun leefruimte (thuis!) behouden.

Kegelboerderij

Voeren op de kinderboerderij dan. Daar zijn (met een beetje geluk) toch geen wilde dieren? Helaas, daar gaat het ook al mis. De geiten worden gevoerd als ze naar voren komen. En zo keer op keer bekrachtigd in hun nadergedrag. (Iemand wel eens een geit beloond die wegloopt bij een hek, of een kind? Die ruimte biedt, in plaats van opeist?!) En een beetje geit houdt wel van een duwtje, dus voor je het weet is de kinderboerderij een kegelparadijs, met huilende kinderen en jawel…geiten die afgevoerd moeten worden. “Respect verliezen” is trainbaarder dan we denken en gevaarlijker dan we ons beseffen.

Les 2: Voer geen kinderboerderij dieren, doneer liever aan een stichting die zich inzet voor een fijnere leefruimte (thuis!) voor deze dieren.

Relatiebevorderende bezigheidtrucjes

Gelukkig, we hebben ook gezelschapsdieren. Die mogen (moeten) we naar hartenlust voeren met goed voedsel dat hen bezig en gezond houdt. Veel hooi voor het konijn, veel variatie voor de kip (ja, die kan ook gezelschapsdier zijn!) en meer leuke activiteit dan lekkers voor de hond.

Juist gezelschapsdieren zijn vaak gebaat bij het leren van “trucjes”. Die beter “relatiebevorderende bezigheid” genoemd kunnen worden. Dat klinkt een stuk respectvoller. En leidt ons misschien ook meer naar het aanleren van waardevolle trucjes. Waardevol voor ons en voor de hond. Meer “ohs en ahs” dus voor de hond die in zijn mand ligt tijdens het eten, voor de kat die gaat zitten bij de plek waar hij zijn voer krijgt (in plaats van rond de benen cirkelt en onbedoeld zijn eigenaar laat struikelen), voor het konijn dat ruimte biedt aan de hand die zijn voer brengt. Het is allemaal aan te leren, als we maar beseffen dat het niet alleen (en soms beter helemaal niet) de sociale media hits zijn die we als trucjes moeten aanleren, maar juist die trucjes die het leven van onze dieren leuker en veiliger maken!

Les 3: Heb evenveel plezier met het aanleren van gewenst en nuttig gedrag aan je dier, als met het aanleren van sociale media hits. En laat die sociale media hits achter wege als het gevaar of ongemak voor je dier veroorzaakt.

Bezint eer ge begint en maak (de trucjes van en voor) het dier bemind!

Terug naar nieuwsoverzicht