Een hond zonder voerbak is zielig

8 mei 2015

Of niet?

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het tegengaan van verveling bij gezelschapsdieren. Zo wordt het voor de hond gelukkig langzaamaan gemeengoed om naar school te gaan voor cursus en op latere leeftijd naar “dagbesteding” in de vorm van bijvoorbeeld een “recreanten-”, “fun-” of “fit”-uurtje. Ook beseffen meer mensen vandaag de dag hoe belangrijk de neus van de hond voor hem of haar is, onder andere dankzij de inspanningen van het Speurhonden Training Center (http://www.speurhond.nl/ http://www.praktijkspeuren.nl/). 

Te veel en te vaak alleen

Een probleem voor veel honden is echter nog steeds het beperkte aantal uren dat de hond op pad is met zijn baas en het ruime aantal uren dat hij alleen is. In dierentuinen wordt hard gewerkt om de twee derde van een dag dat er geen verzorgers zijn, de dieren meer invloed te geven op hun omgeving. Meer keuze en controle. Het bestrijdt verveling en vergroot daardoor het welzijn.  Om dierenwelzijn te garanderen, zijn de grondbeginselen gelijk, ongeacht de diersoort (http://www.247animalwelfare.eu/concept/concept.html).  Hondenbezitters kunnen daarom inspiratie opdoen uit het 24/7 concept. Als je samen met je hond gaat kijken naar wat hij wil en hoe dat matcht met jouw wensen en behoeften, zijn er veel praktische mogelijkheden om je hond een beter leven te geven.

www.animalconcepts.eu

Welzijn niet gegarandeerd bij een gezelschapsdier

Want hoeveel tijd heeft een hond eigenlijk samen met zijn baas? Als hij ’s nachts alleen slaapt en overdag een werkende baas heeft, kan hij wel eens even weinig of minder van zijn “verzorger” zien dan een gemiddeld dierentuindier. En met alleen een paar uur in de tuin en wat korte rondjes buiten, kan hij er wel eens slechter aan toe zijn qua welzijn! Als “gezelschapsdier” lijkt het leven rozengeur en maneschijn, maar dat is het niet vanzelfsprekend.

Eén van de dingen die kan helpen is het voer van de hond niet zo maar in een bak voor zijn neus te plaatsen, waarbij het binnen een paar minuten (of seconden, afhankelijk van de hond) naar binnen is gewerkt. De hond heeft dan een volle buik, maar is niet “vervuld”. Een hond zou eigenlijk voor zijn voer moeten foerageren (zoeken naar etensbronnen), het eten moeten bemachtigen, het vervolgens klaarmaken om op te kunnen eten en dan als laatste…het opeten. Honden die “BARF-en” zullen  op die laatste onderdelen aan de slag zijn, maar bijvoorbeeld het foerageren, dat is bij weinig honden iets dat ze dagelijks doen.

Terwijl je daar als hondenbezitter wel iets mee kunt. Heb je geen geld (over) voor voedselborden, voedselballen of ander leuk denkspeelgoed waar voer in kan, dan kun je zelf aan de slag met wc-rolletjes, kartonnen dozen of desnoods een verstopactie van het voer in de tuin of in huis. Op www.hersenwerkvoorhonden.nl vind je veel leuke tips!

Een hond zonder voerbak, lijkt dus misschien zielig. Maar als dit betekent dat hij zijn eten krijgt aangeboden op een manier die hem actief aan de slag zet met wat hij van nature kan en wil doen, is dat zeker niet zo!

Denken vanuit de behoefte van de hond

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je als baas beseft welke behoeften de hond heeft en wat je kan (moet!) doen om te zorgen dat je hond een goed leven heeft. Natuurlijk heeft een hond rust en slaap nodig. Om hondenwelzijn te waarborgen moeten we echter vermijden dat een hond te weinig te doen heeft, te veel alleen is en te vaak zit af te wachten of wij iets voor hem gaan betekenen. Niet alles hoeft van ons of onze tijd af te hangen, door een goede omgeving en sociale structuur te creëren kunnen honden zelf al veel keuzes maken en controle hebben over wat ze wel of niet zouden willen. Daar wordt hun leven al een stuk leuker van!

Foto gemaakt door en met dank aan Peter Hermans.

Terug naar nieuwsoverzicht