Op vakantie en je treft of wordt geraakt door een hond?

18 maart 2015

In januari plaatste een van de Nederlandse kranten een artikel over twee wandelaars die op een pelgrimstocht een hond tegenkwamen. De hond liep met hen mee en werd na een aantal dagen op brute wijze door hen verjaagd. Dat dat anders kan en anders moet, is overduidelijk. Maar hoe?

Je treft een hond die een baasje moet hebben

Ook op vakantie kun je, net als in Nederland, een hond treffen die (recent) zijn baasje is kwijtgeraakt. Een simpele eerste stap is om met deze hond een dierenarts op te zoeken die kan met een chiplezer kijken of de hond gechipt is. Als de gegevens van de eigenaar goed op die chip staan, is het wederzien vaak snel geregeld. Een penning met een telefoonnummer is uiteraard nog handiger. Helaas is de kans dat je dat treft klein. Heeft de hond geen chip, doe dan navraag bij de plek waar je de hond hebt gevonden of iemand hem (en dus zijn baas) kent of zoek een lokale dierenwelzijnsorganisatie op die je kan helpen.

Je wordt geraakt door een zwerfhond

Kom je op vakantie een hond tegen die je raakt en die geen baas lijkt te hebben, controleer dan eerst of de hond echt geen thuis heeft. In sommige landen is het gebruikelijk om een hond op straat te laten zwerven, terwijl er wel een vaste thuisbasis is. Realiseer je daarnaast dat een hond zonder baas niet per se zielig is. Zwerfhonden kunnen gewend zijn aan een zwervend bestaan. Bioloog Coppinger beschreef het ooit aldus: ‘Het ergste wat zo’n hond kan overkomen is dat hij een Nederlandse hulpverlener tegenkomt die hem wil weghalen uit het paradijs.’

Een menselijke neiging is het willen voeren van honden. Vakantietijd is voor de mens vaak een “smultijd” en de hond wordt ook meerdere malen per dag opgezocht en volgestopt met lekkernijen van het all-inclusive buffet! Geeft dit je een goed gevoel, dan kan het op zich geen kwaad. Honden zoeken vaak toeristische onderkomens en attracties op, omdat ze weten dat daar eten te halen is.

Besef echter wel dat in de zomermaanden voeren betekent dat er veel pups worden geboren in deze tijd van overvloed. Terwijl deze ook in de wintermaanden (zonder toeristen) moeten kunnen overleven. Is er dan veel minder voedsel en zijn er te veel honden, dan kan dit leiden tot meer sterfte. Voer dus met mate bij.

Trek je je het lot van een dier bijzonder aan en laat het je niet los, bijvoorbeeld omdat het gewond is? Bezoek dan met het dier een dierenarts. Laat het behandelen aan zijn wonden of ziekte, laat hem enten, ontwormen en ontvlooien. Wassen heeft weinig zin als het dier weer op staat belandt. Het kan zelfs averechts werken om dat de vetlaag wordt weggewassen, die juist een beschermlaag is. Zorg ook dat het dier weer teruggeplaatst wordt in zijn bekende, vertrouwde terrein of omgeving.

Meer doen?

Wil je meer doen? Zoek contact met een lokale dierenwelzijnsorganisatie en overleg welke hulp ze kunnen gebruiken. Heb je tijd en geld? Overweeg dan de hond te laten castreren/steriliseren. Hiermee grijp je echt – op positieve wijze – in op de zwerfdierenproblematiek. Je zorgt namelijk dat de balans verschuift tussen vruchtbare dieren en aanbod van voedsel in de vruchtbare periode. Minder vruchtbare dieren betekent minder nieuwe honden die geboren worden, minder concurrentie op voedsel en vermindering van de problematiek.

Ben je zo gehecht geraakt aan een hond, dat je deze wil meenemen? Kijk dan op www.stray-afp.org voor tips en adviezen.

Dit artikel is samengesteld door Stray Animal Foundation Platform en de Koninklijke Hondenbescherming.

Terug naar nieuwsoverzicht