De band met de hond als basis voor een beter leven voor mens en dier

17 maart 2015

Het is niet voor niets dat mens en hond al vele duizenden jaren samen leven. Samenleven biedt beide voordelen. Hoewel die voordelen soms vooral op soortniveau lijken te gelden, en niet voor het individu. Want, wat als je als hond letterlijk of figuurlijk gevangen zit bij een mens die je alleen kocht omdat je mooi was. Die eigenlijk niets met honden en niets met jou heeft? Dan zijn die voordelen van samenleven ver te zoeken.En wat als je als mens ’s nachts wakker wordt geblaft door de hond van de buren die alleen is gelaten en dat niet trekt? Op zo’n moment zal je als mens ook meer negatieve dan positieve effecten ervaren van die hond.

De band als basis

Op individueel niveau gaat het vooral om de band tussen mens en dier, wil er een startpunt zijn voor wederzijdse voordelen. Oxytocine, ook wel bekend  als het knuffelhormoon, neemt toe in het bloed van mens en hond als ze op positieve wijze met elkaar interactie hebben. Positieve interactie begint bij gevoel voor elkaar hebben en een band opbouwen. Samen naar buiten gaan of leuke avonturen beleven, doe je vooral – en meer -  als je het samen leuk hebt. En juist die beweging is een van de voordelen die samenleven met de hond ons als mens biedt. Hoewel ook het mogen vervullen van een zorgtaak en het stressverlagende effect van de aanwezigheid van een hond in ons voordeel zijn.

Je verdiepen in het dier waarmee je leeft, er kennis over opdoen, er mee naar een hondenschool gaan, zorgen voor een optimale verzorging. Dat komt vaak voort uit de band die je met het dier hebt .

Historisch voordeel niet meer van belang

Voor de hond is het historisch voordeel van samenleven met de mens anno 2015 nog net zo relevant als tienduizend jaar geleden: voedsel! Voor de mens is echter veel van het historisch voordeel verdwenen. Hulp bij de jacht of het vee is voor weinigen in Nederland nog cruciaal. Inzet als alarmsysteem, deurbel, ongedierteverdelger of aandrijver van karren/ machines is achterhaald door technologie en ontwikkelingen.

In onze betonnen samenleving van vandaag de dag zit het voordeel voor de mens vooral in de band met een dier. En dan ook nog eens een dier dat ons dagelijks richting de natuur, ook ons oorspronkelijke habitat, brengt tijdens de wandelingen. En hoe meer dat voordeel wordt uitgediept in onze gezamenlijke band, hoe meer voordeel er voor de hond is in de vorm van een leuk hondenleven!

Meer lezen?

Word nu lid voor maar vijftien euro per jaar. Je draagt dan bij aan het werk voor de honden en ontvangt drie keer per jaar het nieuwsmagazine “Hond”. Met in de editie van mei een uitgebreid artikel over “de band als basis”. 

Terug naar nieuwsoverzicht