Huishond op de positieflijst

3 februari 2015

Na vele jaren van gesprekken en discussies is hij er … de positieflijst. Een lijst met diersoorten die je als gewone burger mag houden als gezelschaps- of hobbydier.

Dat is goed nieuws.

Dat is een begin.

Vanzelfsprekendheid

Dat de hond op die positieflijst staat, lijkt een vanzelfsprekendheid. Echter, net zoals een groot aantal dieren dat op de lijst prijkt op ons niet vanzelfsprekend overkomt. (We noemen een Kaukasische toer, een Schroefhoorngeit, een Bennettwallabie, een Finlaysonklappereekhoorn, een Steppezebra, een Kiang en een Visayawrattenzwijn als voorbeelden.) Net zo, vinden wij het geen vanzelfsprekendheid dat de hond gehouden mag worden onder enkel algemene welzijnseisen.

Houderschap onder voorwaarden

Houderschap onder voorwaarden zou wat ons betreft minimaal bestudeerd moeten worden. Een hond verstandig houden - met oog voor het welzijn van de hond, en veiligheid van de samenleving - vraagt immers veel. Verplicht kennis hebben over het dier, verplicht vaardigheden opdoen. Verplicht naar een hondenschool of -vereniging. Het lijkt ons iets wat onder houderijvoorschriften zou kunnen (moeten?!) vallen. Wat voor legere asielen kan zorgen en wat de hond in zijn dagelijks leven zeer ten goede zal komen.

Zonder dit “houderschap onder voorwaarden” is de hond overgeleverd aan “vrijwaarding” van een aantal narigheden die in de Wet Dieren slecht meetbaar en beperkt zijn geformuleerd. We missen dan concrete “hinweis” die objectief toetsbaar is. En eigenlijk compleet normaal zou moeten zijn als je aan een hond begint. Want welke hondenliefhebber beleeft nu geen plezier aan samen met zijn hond naar (een goede) cursus gaan?

En dan nog iets, waarom staat de hond er op met als Nederlandse naam “huishond”. Waarom niet als “gedomesticeerde hond”, of gewoon als “hond”. Juist die “huishond” is immers zeer gebaat bij voldoende beweging in de buitenlucht. Bij voldoende ruimte en activiteit. En wat als je een waakhond, een jachthond of een herdershond, met andere woorden een “werkhond” houdt?

Wij geloven dat er nog eens met kritische ogen naar de beoordeling van de hond gekeken mag worden. Op naar een nieuwe en verbeterde versie van de lijst!

Meer lezen over de huisdierenlijst kan hier...

Terug naar nieuwsoverzicht