Let op dat je het juiste dierenpaspoort krijgt!

17 januari 2015

Sinds eind vorig jaar zijn de regels voor afgifte van Europese dierenpaspoorten voor jonge honden, katten en fretten aangescherpt. Het doel hiervan is om fraude met paspoorten tegen te gaan. De nieuwe regels moeten er namelijk voor zorgen dat de tracering van afgegeven paspoorten makkelijker wordt. Wanneer er geen lege paspoorten meer in omloop raken, is het voor foute fokkers moeilijker om fraude te plegen.

Let op de handtekening van de dierenarts

Koop je als consument een hond (of kat of fret)? Let dan op dat je een paspoort meekrijgt dat voldoet aan de nieuwe eisen. Om hier snel achter te komen, kun je kijken of in het dierenpaspoort “rubriek IV” aanwezig is, waarin onder meer de handtekening staat van de dierenarts. Deze rubriek is nieuw ten opzichte van het oude dierenpaspoort en is bewijs dat de dierenarts het paspoort heeft uitgegeven. Hieronder meer kenmerken van het nieuwe dierenpaspoort op een rijtje:

- Het unieke serienummer van het dierenpaspoort begint met 528-NL en staat op iedere pagina van het paspoort vermeld.

- In de eerste rubriek staan de naam- en contactgegevens van de eigenaar.

- In de tweede rubriek staat een beschrijving van het dier zoals soort, ras, geslacht, kleur, geboortedatum en eventuele bijzondere kenmerken/eigenschappen van het dier.

- In de derde rubriek staan het chipnummer, de plek waar de chip is ingebracht en wanneer de chip is geplaatst. Deze pagina is gelamineerd! Zodoende kunnen de identificatiegegevens niet worden veranderd.

- In de vierde rubriek staat de handtekening van dierenarts als bewijs dat deze dierenarts het paspoort heeft uitgegeven. De rubriek omvat de naam van de dierenarts, het adres van de praktijk, de stempel van de praktijk en de datum.

- De pagina’s waarop de vaccinatiestickers zijn geplakt moeten zijn gelamineerd, tenzij niet-verwijderbare vaccinatiestickers zijn gebruikt. Hiermee wordt voorkomen dat de vaccinatiegegevens kunnen worden gewijzigd. 

Meer weten over het herkennen van een eerlijke start voor elke pup? Ga naar fairpup.nl of bekijk de filmpjes: https://www.youtube.com/watch?v=ihgCIQ1VOCE

En de oude paspoorten?

Heb je al een hond, met paspoort en wil je naar het buitenland reizen? EU-paspoorten die voor 29 december 2014 zijn afgegeven blijven geldig als reisdocument mits het dier voor deze datum is geïdentificeerd en dit correct in het paspoort is ingevoerd.

Alle paspoorten zonder identificatie zijn ongeldig en kunnen na 29 december 2014 niet dienen als Europees paspoort.

Ga je met je dier naar het buitenland? Overleg dan met de dierenarts over de vaccinaties en de geldigheid van het (oude) dierenpaspoort van je dier!

Voor meer informatie: www.ndg.nl.

NDG Foto met dank aan NDG & Dierenkliniek Den Otter

Terug naar nieuwsoverzicht