Blik op je dier

18 december 2014

Honden houden niet van alleen zijn. Het zijn niet voor niets roedeldieren. Toch zijn maar weinig honden in Nederland gezegend met het feit dat ze altijd bij hun “roedel” zijn. Het kan handig zijn om je dier in de gaten te kunnen houden als je van huis bent.

Wat doet hij als hij alleen is en hoe voelt hij zich? Dat kun je zien aan zijn houding en gedrag. Is zijn staart lager dan normaal, zijn lijf gedrukt of staan zijn oren naar achter gekanteld? Hijgt hij veel, ijsbeert hij of is hij juist erg apathisch of langzaam in zijn bewegingen? Ook dan is hij ongelukkig. En is het hoog tijd om je hond te helpen en te leren dat alleen zijn niet erg is. Daarvoor kun je terecht bij een hondengedragsdeskundige (www.certipet.org & http://www.honden-gedragstherapie.nl/).

Maar hoe doe je dat, je hond in de gaten houden als je er niet bent? Daarvoor zijn een aantal mogelijkheden.

Je kunt een camera laten draaien die je op de hond richt als je weg gaat. Bij thuiskomst kun je de beelden terugkijken. Veel mensen schrikken enorm als ze zien hoe hun hond zich voelt als ze er niet zijn.

Sommige laptops hebben camera’s die pas opnemen bij beweging, dat kan eventueel handig zijn. Timelapse of quick-motioncamera’s zijn wat meer ‘high tech’ en vaak ook duurder. Deze nemen automatisch beelden op instelbare tijdsintervallen op en zetten deze beelden in een HD-video met hoge resolutie om.

Via Skype kun je je hond ‘live’ controleren. Je laat dan een laptop bij de hond verbinding maken met een andere laptop of telefoon. Vervolgens kun je weggaan, als de verbinding maar in stand blijft, kun je je hond bekijken.

Zogenaamde ‘IP-camera’s’ kun je van een afstand draaien, waardoor je je hond met meer zekerheid in beeld kunt krijgen. Je kunt deze via je telefoon besturen en ze werken vaak ook in het donker. Een voorbeeld van een dergelijke camera is de EasyN. Afhankelijk van hoe vaak je kijkt, kost dit natuurlijk wel wat van je databundel!

Tot slot zijn er producten in de maak die twee richtingscommunicatie mogelijk maken. Je kunt dan met je hond praten en hem zelfs iets lekkers geven, terwijl je er niet bent. Zo is er het iCPooch-initiatief in Amerika.

Let wel op veiligheid, sommige camera’s geven direct toegang voor derden op jouw netwerk door de router/modem.

En het allerbelangrijkste…. een camera mag nooit een excuus zijn om je hond te lang alleen te laten. Een hond is nu eenmaal een roedeldier en kan dus alleen maar gelukkig zijn als hij genoeg gezelschap heeft.

Meer lezen over alleen zijn? Download het gratis Handboek voor tablets via http://handboek.hondenbescherming.nl en zoek in de index achterin op (aanleren) alleen zijn of ga naar: 'Eenzame honden zijn niet gelukkig'of 'Alleen zijn moet een hond leren'

Terug naar nieuwsoverzicht