Gedrag als reflectie van karakter

2 december 2014

Het is de week van de herplaatser! Elke dag een verhaal van een succesvol herplaatste hond en een inhoudelijk artikel uit het gratis Handboek herplaatsingshonden...in de hoop dat meer mensen een herplaatser overwegen en nog voor de kerst veel herplaatsers een eigen fijn thuis vinden! Vandaag als inhoudelijk artikel…

Hoe herken je gedrag dat een reflectie kan zijn van het karakter van je hond?

Nog meer over karakter? Ja! Wij merken namelijk dat honden nog te vaak enkel op hun uiterlijk worden gekozen. Terwijl karakter bepaalt hoe goed je bij elkaar past en dus hoe happy je samen kunt zijn. We zetten vier gedragingen op een rij die een reflectie kunnen zijn van karakter.

Rustig & sociaal

Een hond die je van opzij nadert en daarbij laag en breed kwispelt, is vermoedelijk sociaal. Een zachte blik (toegeknepen ogen) en een kalme, ontspannen opstelling zijn daarvoor ook aanwijzingen. Een hond die zich sociaal opstelt zal relatief makkelijk te sturen zijn. Een ideale hond voor de meeste mensen. Deze honden maken zelf contact met je, al dan niet na wat aanmoediging. Daarbij respecteren ze jouw grenzen. Ze naderen dus beheerst, met een zachte blik en ontspanning in hun lijf. Een hond die rustig is in bekende en nieuwe situaties, zal makkelijker met zijn omgeving omgaan.

Schuchter & schrikkerig

Een hond die schuchter en schrikkerig overkomt, is vaak onzeker. Deze hond kan toenadering zoeken, maar doet dat met spanning in zijn lijf. Hij kan zich dan gespannen achter of tegen je aan drukken, vaak met zijn achterzijde. Hij kan ook toenadering vermijden. Een schuchtere en schrikkerige hond kan bij je thuis uit zijn schulp gaan kruipen en een fijne kameraad worden. Hij kan echter ook angstig blijven of een hang naar controle laten zien. Voor een druk gezin en (te) jonge kinderen is de hond waarschijnlijk een minder goede keus. Bovendien kun je ervan uitgaan dat er veel tijd (van jou) nodig is om de hond tot bloei te laten komen. En veel rustig leiderschap! De hond zal vermoedelijk een goede begeleiding vragen. Die kennis moet je in huis hebben of opdoen.

Aanwezig & hard

Een hond die duidelijk aanwezig is en een harde blik toont, kan een dwingeland zijn. Wanneer de hond ook regelmatig fysiek contact maakt op een harde manier is dit een extra aanwijzing daarvoor. In een hoge houding voor je langs lopen, op je zitten (met het achterwerk) of je met een harde blik (starende ogen) aankijken, zijn signalen. Deze hond is enkel voor de ervaren, zelfverzekerde hondenbezitter die op zoek is naar een uitdaging. Iemand die weet hoe een hond met zachte en duidelijke hand gestuurd en gemanaged kan worden.

Open & enthousiast

Wanneer een hond je ‘open & enthousiast’ tegemoet treedt, ben je snel geneigd deze hond mee naar huis te nemen. Kijk echter goed of de hond niet té enthousiast is. Wanneer de hond overdreven tegen je aanhangt of zelfs over je heen hangt, erg tegen je opspringt of zich aan je opdringt, kan het zijn dat de hond te enthousiast voor je is. Deze hond is uiteraard bij te sturen en op te voeden, maar dat zal niet vanzelf gaan. De hond zal een uitdaging zijn. Ben je bereid met net zo veel energie en geduld de opvoeding ter hand te nemen, als de hond komt binnenstormen? Dan is dit je hond. Anders niet.

Natuurlijk is elke hond anders en kun je ze niet in vier hokjes dwingen. En uiteraard is gedrag in bepaalde mate veranderlijk. Bovenstaande vier gedragingen zeggen echter wel iets over hoe je hond zal worden en welke begeleiding hij van je nodig heeft…Kies je hond bewust en ook op zijn karakter!

Meer lezen? Download het gratis Handboek Herplaatsingshonden voor iPad en Android. 

Hond in water

Terug naar nieuwsoverzicht