Welke hond past bij mij?

1 december 2014

Het is de week van de herplaatser! Elke dag een verhaal van een succesvol herplaatste hond en een inhoudelijk artikel uit het gratis Handboek herplaatsingshonden...in de hoop dat meer mensen een herplaatser overwegen en nog voor de kerst veel herplaatsers een eigen fijn thuis vinden! Vandaag als inhoudelijk artikel…

Welke hond past bij mij?

Een hond kan wel tot vijftien jaar je kameraad zijn. Daarom is het belangrijk dat je een hond kiest die echt bij je past. Niet alleen een hond die je mooi vindt, maar vooral een hond wiens karakter matcht met het jouwe en wiens gezondheid past bij wat je met de hond wilt gaan doen.

Houd je bijvoorbeeld erg van gezelligheid? Dan zal een hond die niets op heeft met vreemden, geen goede keus zijn. Ben je enorm sportief, dan is een hond met ernstige gewrichtsklachten niet direct de beste keus. Tenzij je een fietsfanaat bent en de hond meekan op of achter de fiets (in een hondenfietskar). In elk geval is de keuze op karakter en gezondheid voor je plezier met de hond belangrijker dan of je hem mooi vindt.

Als je je hond kiest, is het belangrijk om te letten op:
- karakter
- ras of type
- geslacht
- leeftijd
- gezondheid

 In het handboek lees je over elk van deze aandachtspunten. In dit artikel lichten we het onderwerp ‘karakter’ eruit. Elke hond is zijn eigen individu. Een individu met een eigen persoonlijkheid of karakter. Toch kun je ook bepaalde ‘typen’ herkennen. Dat is natuurlijk wat gegeneraliseerd, maar geeft je wel een idee over het type dat bij jou wel of niet past.

 Lompe Leon

Zo is er ‘Lompe Leon’. Deze hond barst vaak van de energie en is regelmatig op zoek naar iemand die zijn lompe spel wil meespelen. Lompe Leon zal je kleding vies springen en misschien een vervelende kras op je been maken, maar hij zal niet snel overgaan tot agressie. De wereld is zijn vriend, maar wel een vriend om lekker bovenop te springen, ook als de vriend daar zelf niet zo blij mee is. Persoonlijke zones van anderen zijn Lompe Leon onbekend.

 Patrouille Patrick

‘Patrouille Patrick’ is de hond die erg graag doet waar hij jarenlang voor gefokt is: zijn terrein en eigendom bewaken. (Dat terrein kan overigens ook verplaatst worden, wanneer Patrouille Patrick een fiets, een jas of een andere bezitting van de eigenaar verdedigt). Patrouille Patrick kan de rust zelve zijn, totdat hij in actie komt. Dan toont hij zijn kracht en energie.

 Snelle Jelle

‘Snelle Jelle’ houdt van beweging en van najagen. Anders dan Lompe Leon, is Snelle Jelle niet lomp. Als hij niet najaagt, weet hij vaak prima de persoonlijke zone van een andere hond te respecteren. Snelle Jelle is snel afgeleid door iets wat plotseling langs of in hun buurt komt. Snelle Jelle is zelf ook graag in beweging en eigenlijk altijd te porren voor activiteit.

 Angstige Arie

‘Angstige Arie’ komen we helaas ook vaak tegen. Angstige Arie is angstig en kan dat tonen door te vluchten of zich te verschuilen, bijvoorbeeld achter zijn eigenaar of achter een object. Soms leert een Angstige Arie dat hij door blaffen of bijten datgene kan weghouden wat hij eng vindt. Voor bekenden is hij dan een schat, maar in zijn ogen enge mensen houdt hij het liefst zo ver mogelijk van zich af. Angstige Arie houdt van rust en duidelijkheid en heeft dat ook hard nodig.

 Onzichtbare Odie

‘Onzichtbare Odie’ is een zachte hond. Je merkt hem in eerste instantie vaak niet op. Onzichtbare Odie houdt zich liever op de achtergrond, maar niet uit onzekerheid. Hij wandelt graag rustig met zijn eigenaar mee, of speelt een gezellig bal- of sjorspelletje met hem. Als hij je aankijkt, zijn zijn ogen zacht en verontschuldigend. Onzichtbare Odie past zich vaak moeiteloos aan de omgeving aan. Daardoor wordt wel eens te weinig rekening met hem gehouden. 

Gepijnigde Gerrit

‘Gepijnigde Gerrit’ is een hond die eigenlijk een ander type is, maar een aandoening heeft waardoor hij kwetsbaar is (zoals slechtziendheid) of pijn lijdt. Veel honden hebben een kwetsbaar of pijnlijk punt. Artrose komt helaas ook voor bij relatief jonge honden. Blessures aan rug of poten zijn vaker regel dan uitzondering. Pijn kan een directe uitlokker zijn voor agressie bij honden. Het kan een hond echter ook ‘enkel’ rustig(er) of teruggetrokken maken. Pijn bij honden wordt bijzonder vaak gemist. Gepijnigde Gerrit is eigenlijk geen echt ‘type’ hond, omdat de hond zonder pijn anders zou zijn. Omdat pijn bij honden zo vaak wordt gemist, staat hij toch in dit rijtje.

Meer lezen? Download het gratis Handboek voor iPad of Android tablet.

Fay-foto Sieneke Groenman

Terug naar nieuwsoverzicht