Week van de herplaatser – het verhaal van Ivan

1 december 2014

Ivan die vanuit Roemenië zijn thuis vond in Nederland

Het is de week van de herplaatser! Elke dag een verhaal van een succesvol herplaatste hond en een inhoudelijk artikel uit het gratis Handboek herplaatsingshonden...in de hoop dat meer mensen een herplaatser overwegen en nog voor de kerst veel herplaatsers een eigen fijn thuis vinden! Vandaag in de spotlights...Ivan...

Als Tamar een hond voor haarzelf had kunnen maken, had ze Ivan gemaakt. De band tussen Ivan en Tamar voelt heel speciaal. Ivan is een pracht dier, van binnen en van buiten en Tamar heeft het gevoel een eenheid te zijn met haar hond. Ze hebben een samenwerking waarbij ze subtiel maar duidelijk met elkaar communiceren. Dat voelt als vanzelf. Geweldig!

Zo'n perfecte combinatie hoeft geen toeval te zijn. Tamar is er bewust naar op zoek gegaan. Ze heeft al jaren lang herplaatsers en herplaatst zelf honden vanuit het asiel waar ze al vijftien jaar werkt. Daar heeft ze geleerd dat alles draait om de juiste match. Deze keer is die perfecte match Ivan geworden, een prachtig Roemeentje.

Tamar zocht een hond die ze moet motiveren, niet een die ze heel veel vaak moet afremmen. Een hond die actief kan zijn maar die niet afhankelijk is van heel veel bewegen om gelukkig te zijn. Ook valt ze op een bescheiden karakter dat zachtaardig en fijngevoelig is maar die zich niet laat ondersneeuwen. De manier waarop de hond contact maakt, vindt ze daarbij heel erg belangrijk. Ze houdt van een puur honds karakter, het gedrag van buitenlandse honden en een uniek uiterlijk.

Daarnaast heeft Tamar veel gevoel bij het erbarmelijke leven dat veel honden in het buitenland leven. De dankbaarheid die de keuze met zich mee brengt is voor haar ook belangrijk. Tamar heeft bovendien veel ervaring met de ‘rugzakjes’ die veel buitenlandse honden in meer of mindere maten hebben. Ze houdt van die uitdaging. Ook in het asiel zet ze zich het liefst in voor onzekere/angstige honden. Het is prachtig om te zien hoe er een positieve ontwikkeling kan plaatsvinden met de juiste begeleiding.

Tamar kwam uit bij Ivan na onderzoek. Hij zat bij een verantwoordelijke, serieuze stichting die zich inzet voor honden in Roemenië. Haar uitdaging was om ‘haar’ hond te vinden door het bekijken van filmpjes en foto's. Of dat überhaupt mogelijk is, vond ze een interessante vraag, gezien haar werk en de opkomst van de buitenlandse hond in Nederland.

Het bleek mogelijk met Ivan en Tamar zou niets anders doen als ze het mocht overdoen. De manier en vorm waarin Ivan bij haar is gekomen had niet beter gekund. Dat houdt wat Tamar betreft niet in dat deze manier van een hond adopteren geschikt is voor iedereen. En niet elke stichting houdt rekening met alle facetten van de voor- en nadelen van adoptie vanuit het buitenland. De honden laten zich in de thuissituatie pas echt zien. Dus ze zijn lastig in te schatten.

Tamar zou mensen dan ook adviseren om hun keuze te maken met behulp van een professional en in goed overleg met een bewust gekozen organisatie. Zeker als de hond direct uit het buitenland geadopteerd wordt en niet in Nederland in een opvanggezin verblijft. Emotie is vaak geen goede raadgever en medelijden een valkuil. Daar is de hond niet mee geholpen en de mens niet bij gebaat. Maar voor Tamar is de buitenlandse hond en specifiek Ivan, echt DE hond.

 Meer lezen? Download het gratis Handboek voor iPad en Android tablet.

Op de linkerfoto Ivan in het asiel van Roemenie (foto gemaakt door het asiel). Op de rechterfoto Ivan nu, foto gemaakt door Ingis Art of Nature.

Ivan Ivan

Terug naar nieuwsoverzicht