Past een hond bij mij?

30 november 2014

Het is de week van de herplaatser! Elke dag een verhaal van een succesvol herplaatste hond en een inhoudelijk artikel uit het gratis Handboek herplaatsingshonden...in de hoop dat meer mensen een herplaatser overwegen en nog voor de kerst veel herplaatsers een eigen fijn thuis vinden! Vandaag als inhoudelijk artikel…

Past een hond bij mij?

Vandaag de dag is het best lastig om een hond een goed leven te bieden. En om jouw leven leuker te laten zijn met een hond. De meeste van ons zijn immers druk. We hebben ons werk, ons sociale leven, onze hobby’s. Minimaal twee uur tijd aan je hond besteden op een dag. Dat is niet zo maar in te passen.

Daarnaast is een hond een dier met eigen behoeften. Veel natuurlijk gedrag van de hond is niet welkom in onze samenleving. Zo mag de hond niet grauwen naar bezoek of blaffen als er mensen langs de woning lopen. Wat vroeger best gewenst was, bij gebrek aan deurbel of alarmsysteem. Knagen aan hout of leer van onze meubels is verboden. Al lijkt het nog zo op het hout uit het bos of de huid van een dier. Ontlasten mag alleen op bepaalde plekken en het najagen van andere dieren of fietsers is uit den boze. Een hond vraagt daarom veel opvoeding en management.

Dat er zo veel honden op zoek zijn naar een nieuw thuis, bewijst al dat het kiezen voor een hond en er mee samenleven niet altijd van een leien dakje gaat.

Daarom wil jij weten of een hond bij je past, voordat je voor een hond kiest. Super! In het Handboek lees je het verhaal van Brenda die een keus maakte die niet goed uitpakte.

Wij geven je hier een korte checklist die je inzicht geeft of je hond en jij plezier aan elkaar gaan beleven:  

1. Elke dag kun je minstens twee uur tijd vrij maken voor je hond.

In die twee uur zorg je dat de hond lekker uit kan en leuke avonturen meemaakt. Je zorgt dat hij verzorgd is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zijn vacht als die geborsteld moet worden. Tot slot onderhoud je zijn opvoeding. Dat hoeft misschien niet dagelijks, maar zal wel een hondenleven lang aandacht vragen.

 2. Elke maand kun je minstens 50 tot 100 euro uitgeven of opzij zetten voor je hond.

De ene hond is duurder dan de andere. Over het algemeen moet je per maand wel al gauw rekenen op 50 tot 100 euro aan kosten. Dat is voor bijvoorbeeld voer en medische verzorging. Voor dat laatste moet je ook regelmatig een bedrag opzij zetten, voor als de hond een keer ziek wordt. Dierenartsrekeningen lopen al snel hoog op.

 3. Elke dag kun je zorgen dat je hond genoeg gezelschap heeft.

Een hond is een sociaal dier. Dat betekent dat hij niet te lang alleen kan zijn. Alleen zijn moet een hond leren. (Daarover lees je meer in paragraaf 3.2.) Zelfs als hij goed alleen kan zijn, is het niet fair hem langer dan zes uur op een dag alleen te laten. Je zult dan een oppas of opvang voor hem moeten zoeken. Dat geldt natuurlijk ook als je wat langer weg bent of op vakantie gaat zonder de hond.

 4. Elk moment van de dag kun je overlast van je hond of risico’s voor hem voorkomen.

Als hondenbezitter rust er een verantwoordelijkheid op je schouders. Een hond in onze drukke samenleving moet ‘gemanaged’ worden om ongelukken te voorkomen. Je hond zal niet de eerste zijn die wordt aangereden omdat hij een weg oversteekt als hij een soortgenoot ziet. En je hond zal niet de eerste zijn die wil opspringen tegen iemand die absoluut niet van honden houdt. Naast dit ‘managen’ is er ook de opvoeding. Daarbij leer je de hond wat er van hem wordt verwacht in allerlei situaties.

 Vaak heb je bij het opvoeden hulp nodig, bijvoorbeeld van een goede hondenschool.

 Kun je alle vier de punten van de checklist afvinken? Dan voorkom je dat de aanschaf van een hond een teleurstelling wordt. Niets is zo moeilijk en verdrietig als weer afscheid te moeten nemen van je hond omdat het niet meer gaat.

 Meer lezen? Download gratis het handboek voor iPad en Android tablet:

Handboek herplaatsingshonden

Foto Sieneke Groenman

Terug naar nieuwsoverzicht