Waarom (g)een herplaatser...

29 november 2014

Het is de week van de herplaatser! Elke dag een verhaal van een succesvol herplaatste hond en een inhoudelijk artikel uit het gratis Handboek herplaatsingshonden...in de hoop dat meer mensen een herplaatser overwegen en nog voor de kerst veel herplaatsers een eigen fijn thuis vinden! Vandaag als inhoudelijk artikel…

Waarom eigenlijk (g)een herplaatser?

Yes! Jij hebt er goed over nagedacht en een hond past bij jou. Fantastisch. Voor hondenliefhebbers is er niets mooiers dan samenleven met een hond. En alles doen wat er voor nodig is om een hond gelukkig te maken.

Maar waarom zou je voor een herplaatsingshond kiezen? Drie redenen om dat te doen:

1. Een herplaatsingshond is gewoon een hond als iedere andere hond. Het kan zo maar zijn dat een herplaatsingshond jouw perfecte match is. Zonde als je die kans mist!

2. Een herplaatsingshond is ‘maatschappelijk verantwoord’. En geeft je dus een beter gevoel. De meerderheid van de puppy’s komt uit de malafide hondenhandel. Als je een puppy koopt, loop je de kans dierenleed te veroorzaken. Terwijl je met een herplaatsingshond juist kiest voor het helpen van een dier!

3. Een herplaatsingshond kan al helemaal opgevoed zijn, of bijvoorbeeld al zindelijk zijn. Dat kan beter bij je leefsituatie passen dan een puppy die intensievere begeleiding vraagt. Daarnaast kan bij een herplaatsingshond informatie beschikbaar zijn over hoe het dier is in allerlei situaties. Bij een puppy is het meer afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Uiteraard moet je wel goed kiezen welke herplaatsingshond bij je past. Daarover lees je meer in paragraaf 2.2.

Zijn er ook goede redenen om niet aan een herplaatsingshond te beginnen? Eigenlijk niet. Je hoort wel eens mensen zeggen ‘wij nemen een puppy, die kun je vormen’. Ook puppy’s zijn echter als herplaatsingshonden te krijgen. Bovendien valt dat ‘vormen’ vaak vies tegen. Naast het feit dat herplaatsingshonden geen vastgeroeste dieren zijn. Ze kunnen tot aan hun dood nieuw gedrag leren. De column ‘puppyperikelen of pensionadapret’ op PiepVandaag is leuk leesvoer over dit onderwerp: [www.piepvandaag.nl/puppyperikelen-pensionadapret/]

Wat is nu eigenlijk een herplaatsingshond? Een herplaatsingshond is elke hond die al een keer geplaatst is geweest bij een eigenaar. En nu op zoek is naar een nieuw thuis. Het verdrietige, maar voor jou het mooie, is dat dat voor een keur aan honden geldt. Jong (soms zelfs van acht of negen weken), middelbaar en oud. Piepklein, gemiddeld of groot. Met of zonder stamboom. Met een zacht karakter of een keiharde werker. Met een korte vacht, een lange, dunne of dikke vacht. Jouw match wacht ergens op je!

Enthousiast geworden over het idee van een herplaatsingshond? Download gratis het handboek voor iPad en Android tablet: 

Handboek herplaatsingshonden

Op de foto: Angel die zeer recent vanuit de opvang een nieuw thuis vond.

Angel uit de opvang voor oudere honden

Terug naar nieuwsoverzicht