Hondenbezit niet altijd in belang hond

17 oktober 2014

De afgelopen tijd is er veel ophef geweest over de ’Neem geen hond’ test, ook wel de ‘geschikt’ test die op FAIRPUP.nl en hondenbescherming.nl te doen is.

Hondenliefhebbers stoorden zich aan de test, omdat deze weinig genuanceerd lijkt.

Uiteraard is het niet de bedoeling van de Koninklijke Hondenbescherming om hondenliefhebbers een vervelend gevoel te geven. Daarom leggen we graag aan de hand van deze casus http://www.nieuws.nl/algemeen/20141016/Extreem-magere-hond-in-bewaring-de-dierenarts-wist-ook-niet-wat-hij-had kort uit voor wie de ‘geschikt’ test bedoeld is en waarom hij op die wijze vormgegeven is.

Helaas is namelijk niet iedereen geschikt als hondenbezitter. Wij geloven dat er hondenmensen zijn. En mensen die een hond hebben genomen, maar eigenlijk helemaal niet van honden houden. Dat is vervelend voor hen, maar vooral voor de hond! Zoals uit de situatie in Ede blijkt, kunnen daardoor hartverscheurende taferelen ontstaan. Een hond is verschrikkelijk kwetsbaar door zijn afhankelijkheid van zijn baas. Honden hebben een liefhebbend mens nodig die goed voor ze kan zorgen.

Als Koninklijke Hondenbescherming willen we honden (en mensen die eigenlijk geen hondenliefhebber zijn) behoeden voor de verschrikkelijke ellende waar ze in terecht kunnen komen. Omdat impulskopers vaak weinig tijd besteden aan voorbereiding en juist zij slachtoffer kunnen worden – en slachtoffers kunnen maken – door onverstandige aanschaf, hebben we een voorlichtingsmiddel ontworpen dat meer kans heeft om deze mensen te bereiken. Juist doordat het kort, krachtig en met een knipoog is vormgegeven.

Dat gaat ten koste van nuance, en kan de hondenliefhebber – onbedoeld – tegen de borst stuiten, maar is absoluut in het belang van heel veel honden.

Meer lezen? http://www.piepvandaag.nl/ineke-herwijnen-afvoerputje/

Terug naar nieuwsoverzicht