Help, mijn hond leert!

13 augustus 2014

Honden hebben een bijzonder leervermogen. Ze leren hun leven lang en vaak ook als wij dat helemaal niet willen. Kijk maar eens naar het aantal honden dat verbluffend goed geleerd heeft een vuilnisemmer open te maken. Of de komst van een postbode te voorspellen.

Een hond kan op heel verschillende manieren nieuwe dingen leren. Twee vormen van leren die een leven lang een rol spelen zijn:

- leren dat een signaal betekenis heeft,

- leren dat bepaald gedrag een bepaald gevolg heeft.

Signaal krijgt betekenis

Bij het eerste, leert de hond dat een bepaald signaal een voorbode is van een gebeurtenis. Daardoor krijgt het signaal betekenis. Als het aantrekken van hardloopschoenen bijvoorbeeld betekent dat er iets met de hond wordt ondernomen, kan hij op den duur bij het pakken van die schoenen al enthousiast worden. Hij weet dan dat de schoenen (signaal) betekenen: we gaan samen rennen!

De gebeurtenis moet voor de hond wel relevant zijn. Een koffiekopje uit een kastje pakken bijvoorbeeld, is dat meestal niet, dus neemt de hond het niet waar. Vergelijk dat maar eens met zijn voerbak pakken!

Gedrag heeft gevolg

Bij ‘gedrag heeft gevolg’, gaat het er om dat een hond door leerervaringen kan leren dat zijn gedrag een gevolg heeft. Bijvoorbeeld: als de baas een brokje boven mijn neus houdt en ik beweeg mijn achterwerk naar de grond, dan krijg ik dat brokje. Als ik opspring naar het brokje, krijg ik het niet. Na enkele herhalingen, zal de hond steeds sneller gaan zitten.

Bij deze vorm van leren is het resultaat van het gedrag erg belangrijk: is dit resultaat positief of negatief? Als de hond bijvoorbeeld eten probeert te stelen, krijgt hij dan kip te pakken of per ongeluk een dienblad op zijn kop? In het eerste geval zal de hond zijn gedrag gaan herhalen. In het tweede geval waarschijnlijk niet.

Je hebt nu een basaal inzicht in twee manieren waarop een hond leert. Wil je meer lezen over hoe je deze leervormen beïnvloedt? Lees dan het artikel “Een domme hond bestaat niet.”

Terug naar nieuwsoverzicht