Een domme hond bestaat niet

13 augustus 2014

Wil je leren kunnen beïnvloeden, dan wil je inzicht hebben in hoe leren ‘werkt’. In het artikel “Help, mijn hond leert” heb je gelezen over twee vormen van leren die een hondenleven lang een rol spelen.

Je hoort mensen wel eens zeggen dat sommige honden ‘dom’ zijn of ‘dommer dan andere honden’. Hoewel er verschillen zijn in intelligentie bij honden, gaat het hier meestal echter om verschillen in motivatie iets te leren, in mogelijkheden iets te kunnen en in karakters. Leren kan elke hond. En als hondenbezitter kun je het leren van je hond beïnvloeden.

Leren beïnvloeden

Wil je leren beïnvloeden, let dan op het volgende:

- Voorkom ongewenst gedrag en leer alternatief gedrag aan de hond aan. Geef de hond bijvoorbeeld niet de kans om bij de tafel te bedelen, maar leer hem op zijn plaats te liggen als je aan tafel zit.

- Beloon wat je vaker wilt zien. Een hond werkt omdat het hem iets oplevert. Let op dat je beloning voor de hond ook echt een beloning is. Geef je hem als beloning een aai, maar zie je het gedrag niet toenemen? Dan is voor de hond in die situatie de aai niet belonend. Een beloning kan ook zitten in rennen, spelen of in aandacht krijgen.

- Maak kleine stapjes en zorg voor een goede timing. Wil je je hond leren op zijn plaats te blijven als je ‘blijf’ zegt en wegloopt? Zorg dan dat je eerst alleen je been beweegt. Blijft hij liggen? Dan beloon je hem direct. Daarna kun je een pas weg, en zo bouw je uit naar meer passen weg. Door de hond te belonen als hij nog op zijn plek ligt en door kleine stapjes te maken, leert hij waar het om gaat. Te grote stappen en slechte timing maken dat je hond in de war raakt of het verkeerde leert.

- Onderhoud wat je hebt aangeleerd. Honden zijn net mensen! Heb jij vroeger een muziekinstrument gespeeld en ben je daarmee gestopt? Dan kun je niet ineens een heel muziekstuk ten uitvoer brengen. Je zult eerst weer moeten oefenen. Onderhoud dus het gedrag bij je hond dat je belangrijk vindt. Dat maakt dat je hond dit snel en op jouw signaal ‘paraat’ heeft.

Leren maakt aanpassing mogelijk

Waarom leren honden eigenlijk en waarom is het zo hardnekkig? Leren is krachtig omdat het belangrijk is om te overleven. Door leren kan een hond zich aanpassen aan zijn omgeving. Die omgeving verandert immers steeds. De hond is juist zo succesvol door zijn leervermogen. Het enige wat voor ons lastig is, is dat hij niet altijd leert wat wíj willen dat hij leert. Daarin zit voor ons – wij zijn per slot van rekening ook prima in staat te leren – een mooie uitdaging!

Terug naar nieuwsoverzicht