Waarom (g)een hond nemen?

4 augustus 2014

Na de zomervakantie gaat het bij veel mensen kriebelen…een hond, dat is echt iets voor hen! Nu het nog rustig is op het werk, met school of thuis, lijkt het een ideaal moment om een nieuwe huisgenoot aan te schaffen. Bovendien is het weer zo lekker, iedereen is alsmaar buiten. Een hond als wandelkameraad lijkt dan zo leuk.

Denkt u over de aanschaf van een hond? Laat u dan niet (enkel) leiden door het zonnige weer of de extra vrije tijd die u nu heeft, maar sta echt even stil bij de vraag of u een hond een goed leven kunt bieden, een hondenleven lang. Dat kan u veel verdriet besparen en een hond veel leed.

Bij de Koninklijke Hondenbescherming ontvangen we veel verhalen van mensen die enthousiast aan een hond beginnen, maar voor wie het hondenbezit helemaal niet leuk blijkt. Lees het verhaal van Brenda maar eens.

'Ik moest mijn hond naar het asiel brengen, nog steeds voel ik me schuldig.'

Brenda van 38 zag zich gedwongen haar hond naar het asiel te brengen en vertelt haar verhaal:

'De kinderen hadden al lang gezeurd om een pup. Na wat overleg hebben mijn man en ik besloten dat we een Cocker Spaniel voor ze zouden kopen. Zo'n hondje had mijn man vroeger ook thuis. Op zaterdag zijn we de hond gaan halen en de kinderen vonden het fantastisch. We kozen de naam 'Max' voor de pup.

Helaas bleek al snel dat we eigenlijk niet genoeg tijd voor de pup hadden. Hij moest zindelijk gemaakt worden, wat maar niet lukte en hij was verschrikkelijk druk. De kinderen vonden dat in het begin wel leuk en moedigden het drukke gedrag aan. Na verloop van tijd vonden ze het niet zo leuk meer. Veel te laat zijn we bij een hondenschool advies gaan vragen. Er was echter geen tijd om naast het sporten van de kinderen, op zaterdag ook naar de hondenschool te gaan.

Max blafte veel, als hij alleen was en tijdens zijn drukke buien. Toen de buren hierover gingen klagen, hebben we na lang wikken en wegen Max naar het asiel moeten brengen. Het ging gewoon niet meer. Elke dag dweilen omdat hij in huis plaste, de drukte met de kinderen en boze buren.

Ik voel me nog elke dag schuldig omdat ik nooit beseft heb hoeveel werk een hond is. Het is niet alleen maar 'leuk voor de kinderen'. Max is daarvan de dupe geworden.'

Een hond voor u? Pups zijn veel werk

Waarom zou u voor een hond kiezen? Doe hier de ludieke test om te bekijken of een hond bij u past: https://hondenbescherming.nl/ben-jij-geschikt/

Of bekijk dit filmpje eens om hondenbezit van een andere kant te bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=aeL4So1TMZ8

Om een hond een goed leven te kunnen bieden, is tijd, ruimte en geld nodig. Overweegt u een hond aan te schaffen, bereid u dan goed voor. Dit heeft een hond nodig, gedurende minimaal tien tot vijftien jaar:
- Dagelijks twee uur van uw tijd voor wandelen, verzorgen, opvoeden,
- Minimaal 50 tot 100 euro per maand voor voer, medische verzorging, etc.,
- Gezelschap! Na gewenning kan een hond maximaal 6 uur per dag alleen zijn,
- Opvoeding. Een hond wordt niet braaf geboren. Hij moet leren wat wel en niet mag. Dat kost tijd en energie.

Waarom (g)een hond nemen?

Waarom een hond nemen? Omdat het een fantastische metgezel kan zijn, als u bereid bent uw leven aan uw hond aan te passen. Waarom geen hond nemen? Omdat u niet zit te wachten op verdriet voor u en leed voor uw hond als u (nog) niet toe bent aan de verantwoordelijkheid en tijd die een hond vraagt.

Honden zijn een hele verantwoordelijkheid

Terug naar nieuwsoverzicht