Samenleven als hond en kat

26 juni 2014

Honden zijn sociale dieren. Daarom houden we er zo van met hen samen te leven. Het mooie van de hond is dat hij niet alleen kan (leren) samenleven met ons, maar ook met andere dieren. Honden kunnen zelfs bepaalde (lichaams)taal van anderen overnemen.

Daarvoor moet er goed en intensief contact zijn vanaf (zeer) jonge leeftijd. Is dat er niet en is de hond van oorsprong een jacht- of vechttype? Dan kun je het samenleven vaak wel op je buik schrijven.

Kat en hond

Regelmatig leeft een hond samen met kat(en). Er is veel te zeggen over het samenleven van katten en honden. Kat en hond kunnen het fantastisch hebben samen, maar ze kunnen ook als water en vuur zijn. Laten we eerst eens kijken naar hoe dat komt.

Goede omgang tussen hond en kat is geen vanzelfsprekendheid

Honden en katten moeten leren omgaan met elkaar. Dit is geen vanzelfsprekendheid en het is ook niet altijd mogelijk. Ten eerste moeten beide op jonge leeftijd intensief en plezierig kennis hebben gemaakt met ‘de andere soort’. Zo worden ze elkaar ‘gewoon’ en leren ze elkaars (lichaams)taal. Ten tweede moeten na die tijd rustige en plezierige ervaringen worden voortgezet. Een keer nagejaagd worden of een haal krijgen kan kat of hond angstig maken en/of agressief.

De kat thuis is anders dan de kat buiten

Voor de hond is er een verschil tussen in huis, ‘eigen roedel’, en buitenshuis of ‘vreemd’. Er zijn honden die de eigen kat accepteren maar buiten fervente jagers zijn. Gebeurt het jagen alleen op eigen terrein, dan gaat het mogelijk om het verdedigen van het territorium. Daarin horen dan in de ogen van de hond vreemden niet thuis.

Wil een hond ook buiten zijn terrein katten najagen? Dan kan hij echt aan het jagen zijn. Of het verjagen op eigen terrein is zo ingesleten, dat de hond het ook daarbuiten niet kan laten. Een andere optie is dat de hond ooit met katten heeft willen spelen. Wanneer hij daarbij aangelijnd is geweest en daardoor niet heeft kúnnen spelen, kan hij gefrustreerd geraakt zijn. Uit frustratie blaffen leidt meestal tot wegrennen van de kat. Zo kan nieuw gedrag ontstaan bij de hond: het aanblaffen en najagen van katten.

Honden met een sterke jachtdrift zien katten eerder als prooi

Honden met een sterke jachtdrift zijn eerder geneigd een kat als prooi te zien. Wanneer deze honden heel jong zijn, in hun socialisatieperiode, moeten zij in ruime mate bekend raken met rustige, zelfverzekerde katten. Zo wordt het risico op najagen zo veel mogelijk beperkt. Een volwassen hond met een sterke jachtdrift kan echt levensgevaarlijk zijn voor een kat. Zeker als een hond stil zit te loeren op een kat en deze ineens wil bespringen, is het opletten geblazen. Niet elke hond en kat kunnen samenleven!

Wennen is plannen

Lijkt samenleven voor kat en hond wel mogelijk? Dan is een voorzichtige en rustige kennismakingsperiode aan te raden. Zo vergroot je de kans dat ze een leuk leven kunnen hebben samen.

Lees meer over aan elkaar wennen van hond en kat in het artikel ‘wennen is plannen’. Kat en hond

Terug naar nieuwsoverzicht