De bench, hoe gebruik je hem goed?

17 juni 2014

Een bench is een hulpmiddel, geen heilige graal. Daarover heb je al kort iets kunnen lezen in het artikel ‘De bench, handig hulpmiddel of hel?’ Maar hoe zet je dit hulpmiddel goed in? Daarover lees je meer in dit artikel.

Welke bench voor je hond?

Koop een bench die zodanig groot is dat je hond er in kan staan, er uitgestrekt in kan liggen en zich er makkelijk in kan draaien. Wil je de bench gebruiken als hulp bij zindelijkheidstraining, koop hem dan niet te groot. Of koop hem wel op de uiteindelijke maat, maar maak hem met veilig materiaal kleiner als je hond nog klein is.

De bench een fijne plek maken

Om de bench een fijne plek te maken zijn plaats en inrichting belangrijk. - Plaats de bench op een goede plek in de kamer. Een goede plek is een veilige plek. Uit de loop, maar bij jou en je gezin. - Zet de deur open en leg er een lekker kleed of iets dergelijks in. Eventueel kun je de bovenkant van de bench afdekken. Dit is fijn voor honden die behoefte hebben aan geborgenheid. Er zijn echter ook honden die juist uitzicht waarderen. Zorg altijd voor voldoende ventilatie. - Een hond moet altijd toegang hebben tot vers en schoon drinkwater. Zorg dat in een bench water aanwezig is. Om omstoten te voorkomen, kun je een bak kopen die je aan de bench vastmaakt.

Wennen aan de bench

Wennen aan een bench is een cruciaal onderdeel van goed benchgebruik. De bench kan alleen een veilige slaapplaats en fijn hulpmiddel zijn als je hond er rustig aan heeft kunnen wennen.

Hoe gaat dit wennen in zijn werk?

Het is belangrijk dat het wennen stapsgewijs gaat, zodat je hond ontspanning koppelt aan in de bench verblijven.

Open de bench voordat de hond heeft aangegeven er graag uit te willen. Open de bench dan zonder er veel poeha omheen te maken en geef even geen aandacht. De hond mag ook best kiezen nog even lekker te blijven liggen! Oefen tijdens het opbouwen van de tijd ook af en toe kort, dat maakt het voor de hond makkelijker.

Tips

Stuur je hond nooit voor straf naar zijn bench. De bench moet een fantastische plek worden, geen strafplaats. Maak de bench een leuke plek om te zijn. Dus: verrassingen en leuks, geen straf bij de bench.

Zorg dat je hond geestelijk en lichamelijk moe is voordat hij in de bench gaat.

Let op. Als je hond piept, jengelt of blaft om uit de bench gelaten te worden, doe dan niets. Kijk niet naar je hond. Zeg niets. Pas als hij weer rustig is, kun je hem aandacht geven en eventueel uit de bench laten. Zie het piepen, jengelen of blaffen wel als een signaal dat je in de opbouw een fout hebt gemaakt. Doe bij het eerstvolgende oefenmoment een flink aantal stappen terug zodat je weer vanuit rust en ontspanning verder kan uitbouwen.

Is je hond vertrouwd met de bench? Stop dan af en toe nog een verrassing in de bench om het een leuke plaats te houden.

Het hulpmiddel weer afbouwen

Is de bench eenmaal aangeleerd? En heb je het alleen thuis zijn zo opgebouwd dat je hond het ontspannen ondergaat? Dan kun je door naar de volgende fase. Daarin leer je je hond vertrouwd alleen te zijn met een open bench. De veilige ligplek blijft dan toegankelijk, terwijl de hond meer beweegruimte heeft tijdens je afwezigheid.

Bouw ook dit op en zorg dat er niets rondslingert waaraan de hond zich kan bezeren. Of wat hij onbedoeld als speel/knaagmateriaal kan zien (terwijl het dat niet is).

Honden verschillen in wat ze fijn vinden. Sommige honden houden van een geborgen plek en een niet te grote ruimte om in te zijn als ze alleen moeten blijven. Een rustige kamer bijvoorbeeld. Andere honden houden juist wel van meer ruimte en/of van een plek met uitzicht. Probeer uit te vinden wat voor jou hond werkt om hem zo comfortabel mogelijk alleen te laten zijn.

Laat je hond nooit te lang aaneengesloten alleen. Vijf tot zes uur is echt maximaal voor een sociaal dier als een hond. En zo lang de hond nog in een bench verblijft, is twee uur al erg lang!

Meer lezen over alleen zijn: Eenzame honden zijn niet gelukkigAlleen zijn moet een hond leren

Terug naar nieuwsoverzicht