De bench, handig hulpmiddel of hel?

17 juni 2014

Een bench of kamerkennel is een metalen ‘hok’ dat je in je huiskamer kunt zetten. Het kan een veilige plek zijn voor je hond om uit te rusten. Het kan helpen bij ongewenst gedrag zoals het vernielen van huisraad. Een bench is ook een fijn hulpmiddel tijdens de zindelijkheidstraining. Als je hond alleen thuis moet blijven, kan de bench geborgenheid bieden.

Hulpmiddel, geen excuus

Toch is een bench echt een hulpmiddel. Het mag nooit een excuus worden. Het gebeurt nog wel eens dat mensen een hond in een bench doen om onzindelijkheid of slopen te voorkomen. Om vervolgens aan het ongewenste gedrag zelf niets meer te doen. Een andere grote fout is het gebruik van een bench, zonder dat de hond er vertrouwd mee heeft leren zijn.

Weet hoe je hond zich voelt in een bench

Een bench kan dan in plaats van een hulpmiddel, een hel worden voor een hond. En dat soms zonder dat de baas dat weet. Als deze van huis is, merkt hij misschien niets van de stress of het ongemak dat de hond ervaart in zijn kamerkennel. Er zijn honden die door stress uit een kennel weten te breken (en zich daarbij vaak ook ernstig verwonden), maar er zijn ook honden die in stilte lijden.

Wil je een bench als hulpmiddel inzetten, dan is het zaak het gebruik goed te overdenken en voor te bereiden! Denk ook eens aan het gebruik van een filmcamera tijdens je afwezigheid om te kunnen zien wat je hond doet in de kennel, als jij er niet bent.

Meer lezen

Lees in het artikel ‘De bench, hoe gebruik je hem goed?’ meer over juist gebruik van de bench. En lees in deze artikelen meer over alleen zijn: Eenzame honden zijn niet gelukkigAlleen zijn moet een hond leren

Terug naar nieuwsoverzicht