Warm weer dodelijk voor honden

5 juni 2014

Met een tropisch warm Pinksterweekend in het vooruitzicht, waarschuwt de Koninklijke Hondenbescherming hondenbezitters voor de gevaren van het warme weer. Het achterlaten van de hond in de auto of het laten meerennen van de hond naast de fiets kan fatale gevolgen hebben.

‘Honden zweten namelijk niet zoals mensen. Zij raken hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen’, aldus Just de Wit van de Koninklijke Hondenbescherming. ‘Het bloed wordt dik en stroperig, waardoor het niet meer kan worden rondgepompt, dat leidt al snel tot een onomkeerbaar coma en de dood. Houdt uw hond zoveel mogelijk uit de directe zon, laat hem veel koel water drinken en laat hem zwemmen als hij dat wil. Vermijd tijdens wandelingen dat uw hond op asfalt moet lopen maar zoek stukken gras op. Uiteraard moet de hond aan zijn beweging komen, maar doe dat in de koelte van de ochtend en laat in de avond’.

De inspecteurs van de Koninklijke Hondenbescherming controleren iedere zomer extra op honden die in auto’s worden achtergelaten. Een warme auto is voor de mens al geen pretje, maar voor een hond kan dit binnen een aantal minuten al fataal zijn’, aldus Ronald Vols, directeur van de inspectiedienst.

Warm weer - laat hond niet in auto of naast fiets

Terug naar nieuwsoverzicht