Gezonde en sociale hond gezocht!

4 juni 2014

Vorige week alweer verscheen het rapport naar het voorkomen van gebreken bij de Labrador Retriever, de Chihuahua en de Franse Bulldog (en de Perzische kat). Opvallend is dat steeds wordt gesuggereerd dat het gaat om populaties rasdieren en dit terwijl uit het rapport duidelijk naar voren komt, dat de onderzoekspopulatie vooral bestaat uit dieren zonder stamboom. Van de Labradors in het onderzoek heeft 20,5 % een stamboom, bij de Franse Bulldog is dat percentage slechts 12,4% en bij de Chihuahua is dit percentage het allerlaagste, 6,4% van de onderzochte Chihuahua’s heeft een stamboom.

Wie is dan die grote groep stamboomloze honden?

Voor een deel gaat dat ongetwijfeld om honden uit de populatie stamboomhonden, de honden waarvoor geen stamboom is aangevraagd of waarvan slechts 1 van beide ouders een stamboom heeft. Voor een deel zullen het honden zijn die alleen maar ‘het meest gelijkend zijn op’ een Labrador, een Franse Bulldog of Chihuahua maar waar vast nog wel iets anders doorheen zit. Het overgrote deel echter zal bestaan uit honden die als pup samen met vele andere lotgenootjes uit het Oostblok hier naar toe is vervoerd. Deze groep honden is nog steeds de groep meest voorkomende honden in de Nederlandse huishoudens. De producenten en verkopers van deze groep zal het nog minder dan niks schelen hoe de honden terechtkomen, of ze oud worden, of ze zich zullen ontwikkelen tot evenwichtige en plezierige huisgenoten en of ze wel of niet lichamelijke gebreken zullen krijgen. Het is onbegrijpelijk dat de meeste mensen juist een hond uit deze groep kiezen. Des te opmerkelijk omdat mensen van alles willen, nee eisen van een hond. Hij moet aardig en sociaal zijn en natuurlijk gezond. Medio vorige maand stelden we de vraag ‘wat maakt een hond gezond en fit en wat sociaal?’
Uit de reacties maken wij op dat mensen verwachten dat een hond minstens 10 jaar oud wordt, op volwassen leeftijd flinke wandelingen aan kan, weinig diergeneeskundige zorg nodig heeft en lief gezelschap is.

We willen dus graag een gezonde en sociale hond

In de optiek van de Koninklijke Hondenbescherming is een gezonde en sociale hond een hond die:

- Ongehinderd zijn natuurlijke bewegingspatroon kan uitvoeren. Hij kan dus zonder pijn of belemmering rennen, springen, remmen, etc. Bovendien is hij instaat een soorteigen conditie op te bouwen.
- Zonder pijn, hinder of ongerief kan ademhalen en functioneren. Standaard benauwdheid of hoofdpijn zijn hem bijvoorbeeld vreemd. 
- De gemiddelde levensduur is minimaal tien jaar.
- Zonder overmatige angst voor mens, dier en maatschappij in het leven kan staan.
- Een hoge drempel heeft voor het inzetten van bijtgedrag naar mensen en andere honden. En die socialiseerbaar is op andere dieren.
- Geen zeer hoog opwindingsniveau of prikkelgevoeligheid heeft.

 
Of een hond nou een rashond is, een lookalike of een kruising is daarbij van geen enkel belang. Een hond, elke hond verdient het gewoon gezond en sociaal te zijn, het maakt ons leven maar vooral dat van hem zoveel plezieriger! 

Terug naar nieuwsoverzicht