Corrigeren of een alternatief aanleren?

25 mei 2014

Ongewenst gedrag is iets dat elke hond wel eens laat zien. Honden tonen nu eenmaal van nature gedrag dat in onze drukke samenleving niet geaccepteerd wordt.

Menselijk reageren is logisch, maar vaak niet effectief

Wat doe je als je hond ongewenst gedrag laat zien? Vaak reageer je hier ‘menselijk’ op. Ongewenst gedrag van de hond kan namelijk irriteren of frustreren. Wij willen dat het zo snel mogelijk stopt. Een logische en natuurlijke reactie, maar meestal niet de meest effectieve.

Opspringen heeft een reden Het waarom van het gedrag

Eigenlijk moet je bij het bemerken van ongewenst gedrag eerst uitvinden waarom je hond het gedrag laat zien. De hond heeft een reden om zijn gedrag te laten zien. Hij bereikt er ook een bepaald doel mee. Wanneer je weet welk doel de hond wil bereiken, heb je een handvat om te voorkomen dat je hond met zijn gedrag dit doel bereikt.

Een voorbeeld – blaffen voor aandacht

Blaft de hond om je aandacht te krijgen en is dat gedrag ongewenst? Voorkom dan dat je op hem reageert als hij blaft. Zou je reageren, dan heeft de hond je aandacht. Doel bereikt dus.

Bestraffend toespreken is namelijk voor sommige honden belonend. Jij denkt wellicht dat je de hond corrigeert. Je hond wil echter aandacht en krijgt dat. Dat de toon van je stem bars is, maakt hem misschien niets uit. In dit geval kun je de hond beter negeren tot hij stil is. Dit is overigens niet makkelijk. De hond zal namelijk eerst ‘alles uit de kast halen’ om toch je reactie te verkrijgen. Je moet dan dus volhouden. Een alternatief kan zijn om direct bij de hond weg te lopen, wanneer hij je aanblaft om je aandacht te verkrijgen.

Heeft deze aanpak gewerkt en blaft de hond niet meer? Wees er dan op bedacht dat het blaffen nog een keer terug kan komen (‘opvlammen’). Ook dan volhouden zodat het blaffen om je aandacht weer uitdooft!

Als je daarnaast je hond juist aandacht geeft als hij stil is en doet wat je graag ziet, zal je het ongewenste gedrag nog sneller de deur uit werken.

Wat is straffen?

Het straffen of corrigeren van een hond, houdt in dat je het gevolg van een bepaald gedrag onplezierig maakt. Daardoor zou de hond het gedrag in de toekomst minder vaak moeten laten zien. In het bovenstaande voorbeeld straf je de hond door je aandacht weg te nemen op het moment dat hij blaft.

Of iets wat jij als straf bedoelt voor de hond ook een straf of correctie is, weet je als de hond het gedrag in de toekomst minder laat zien. Het is dus niet voldoende als je hond zijn gedrag stopt op het moment van straffen. Hij moet ook minder geneigd zijn om het in de toekomst te laten zien.

Trekken aan de lijn kent een alternatief Het nadeel van lichamelijke straffen

Vroeger waren we helaas gewend om honden lichamelijk te straffen als ze iets deden wat wij niet willen. Tegenwoordig weten we dat dit veel nadelen heeft. We noemen er hier een paar:

Door deze nadelen, is het tegenwoordig gelukkig niet meer gebruikelijk in de opvoeding van een hond lichamelijke straffen toe te passen. Dit wil overigens niet zeggen dat een hond niet moet leren dat er grenzen zijn. Elke hond moet leren dat bepaalde dingen niet mogen.

Lichamelijke straffen zijn passé

Lichamelijk straffen is daarbij echter niet nodig. Wanneer je hond iets wil gaan doen dat niet mag, moet je hem afremmen voordat hij het gedrag daadwerkelijk wil vertonen. Je roept hem dus weg als hij op weg is naar de koffietafel met gebak. Dit is veel beter dan hem een tik geven wanneer hij het gebak in zijn bek heeft. Daarvan leert je hond alleen je te vermijden of zelfs bang voor je te zijn. De beloning voor het ‘stelen’ had hij immers al in zijn bek. Door ongewenst gedrag af te remmen en te voorkomen, voorkom je bovendien ook de nadelen die hierboven genoemd zijn.

Toont je hond ongewenst gedrag? Schakel dan de hulp in van een goede hondengedragsdeskundige. Hij kan oorzaken van ongewenst gedrag helder maken en samen met jou een plan van aanpak opstellen om het gedrag te veranderen of in betere banen te leiden. Je vindt deze via www.certipet.org en www.honden-gedragstherapie.nl.

Nog beter – een alternatief aanbieden

Nog leuker dan bijtijds afremmen is het aanleren van een alternatief aan de hond. Dat is puzzelen voor hem en voor jou. Als de hond je aandacht wil (bijvoorbeeld omdat hij iets moet doen en dus naar buiten wil), welk gedrag mag hij dan wel van je laten zien? Als de hond niet bij de koffietafel mag zijn, wat mag hij dan wel? Braaf in zijn mand liggen? Als je weet wat je als alternatief gedrag wilt zien, kun je samen met de hond in kleine stapjes naar dat gedrag in die situatie toewerken. Elke stap in de goede richting wordt beloond! Zo versterk je jullie relatie en kun je samen aan een leuke uitdaging werken.

Een alternatief aanleren is leuker!

Terug naar nieuwsoverzicht