De oudere hond wil ook wat

11 mei 2014

Een oudere hond heeft minder behoefte aan beweging dan hij in zijn jonge jaren had. Juist dit kenmerk, maakt een oudere hond vaak een fantastische kameraad. Ze zijn minder uit op actie en contact met andere honden en zoeken meer je gezelschap op. Toch heeft de oudere hond ook behoefte aan beweging, zowel voor zijn lijf als zijn ‘koppie’.

Denk aan pijn als het minder gaat

Als de hond last heeft van zijn gewrichten, is het belangrijk om hem de tijd te geven om rustig ‘warm te worden’. Wanneer zijn lijf warmgedraaid is, worden de gewrichten soepeler en wordt pijn in de gewrichten minder. Meestal wil de hond op oudere leeftijd vaker, korter wandelen. Sommige honden zijn echter tot op hoge leeftijd dolblij met een lange wandeling. Kijk goed naar je hond. Wat geeft hij aan? Zie je tekenen van pijn? Overleg dan met een dierenarts wat goed en verstandig is.

Als je hond niet makkelijk meer loopt, probeer dan toch variatie aan te bieden. Neem de hond mee naar een nieuw en ander gebied. De geurvariatie en het avontuur zal hij zeker waarderen. Zelfs als je maar een klein rondje loopt. Neem je hond indien nodig in bescherming tegen onstuimige soortgenoten. Vraag de eigenaars van deze honden hun honden bij zich te houden wanneer je hond minder stabiel of kwetsbaar is geworden.

Als het lichamelijk wat minder gaat, is de hond vaak nog lang blij met activiteit waarbij hij zijn ‘koppie’ kan gebruiken. Een voorbeeld daarvan vind je hieronder. Bedenk dat zelfs als een hond minder goed hoort en ziet, zijn neus tot op hoge leeftijd goed werkt.

Zoekspel

Verstop eten of een favoriet speeltje in huis of tuin en laat de hond het zoeken. Als de hond nog geen zoekspelletjes kent, houd het dan in het begin makkelijk. Later kun je het wat moeilijker maken. Kinderen vinden het vaak ook leuk om dingen te verstoppen die de hond mag gaan zoeken. Zorg dat ze het niet te moeilijk maken als de hond daar niet aan toe is en blijf altijd in de buurt om begeleiding te bieden.

Activiteitsspeelgoed

Vandaag de dag terecht niet meer weg te denken uit een leuk hondenleven: activiteitsspeelgoed. Bekijk dit filmpje voor ideeën. Let wel altijd op veiligheid. Kan de hond niets opeten en nergens in vast komen te zitten?

Hersenwerk

Eindeloos inspiratie opdoen voor denkspelletjes kan bijvoorbeeld via: www.hersenwerkvoorhonden.nl. Leuk voor elke hond, maar zeker ook voor een hond op leeftijd! En is je hond nog een beetje fit? Denk dan aan praktijkspeuren als sport. Als je rekening houdt met zijn leeftijd, houdt hij op die manier met veel plezier zijn conditie op peil.

Terug naar nieuwsoverzicht