Eenzame honden zijn niet gelukkig

4 mei 2014

Veel honden in Nederland zijn te vaak en te veel alleen. De baas heeft een druk leven. In al die drukte vergeet hij dat honden roedeldieren zijn. Die gezelschap als basisbehoefte hebben.

Eenzaamheid door te lang en te vaak alleen zijn

Als standaard wordt aanhouden dat een hond niet langer dan zes uur op een dag alleen zou mogen zijn. En dat nadat hij goed heeft aangeleerd alleen te zijn. Op beide vlakken gaat het te vaak mis. De hond zit dagenlang, uren lang alleen. Of de hond heeft ‘geleerd’ alleen te zijn, door hem simpelweg achter te laten. Waardoor de hond dus helemaal niet heeft geleerd zich veilig te voelen als de baas van huis is.

Omdat deze de deur achter zich heeft dichtgetrokken, weet hij vaak niet hoe ongelukkig zijn hond is. Pas als de buren klagen over blafoverlast, of als de hond zich uit pure stress in huis ontlast tijdens het alleen zijn, of als de huisraad het moet ontgelden in een sloopactie. Pas dan heeft de eigenaar (hopelijk) door dat zijn hond niet goed alleen kan zijn.

Weet je eigenlijk hoe je hond zich voelt als je er niet bent?

Te lang of onaangeleerd alleen zijn, kan voor een hond een regelrechte hel zijn. Wil je weten hoe je hond zich voelt als hij alleen is? Zet dan eens een camera aan om te filmen wat er gebeurt als jij van huis bent. Hopelijk zie je een ontspannen hond, die vol vertrouwen is over je terugkomst. Maar misschien staat je een negatieve verrassing te wachten. En zie je je hond in een lage houding wegkruipen of gestresst in de kamer zitten.

Britse documentaire makers hebben voor ‘Dogs - their secret lives’ opnames gemaakt van honden die alleen werden gelaten in huis. Helaas zijn de opnames in deze YouTube link niet ondertiteld. Toch is het zeker de moeite waard deze opnames te bekijken.

Een hond is niet voor niets een roedeldier. Zorg dat hij vertrouwen opbouwt in alleen zijn en zorg dat hij genoeg gezelschap in zijn leven heeft.

Lezen hoe je je hond leert alleen te zijn? Klik dan op het artikel over ‘alleen zijn aanleren’.

Voorkom eenzaamheid bij je hond

Terug naar nieuwsoverzicht