Alleen zijn moet een hond leren

4 mei 2014

Geen enkele hond houdt er van om alleen te zijn. Het is niet voor niets een roedel dier. Alleen zijn moet een hond leren. En leren betekent niet ‘meteen doen’. Het betekent stap voor stap opbouwen.

Stap één is wennen

Als je je hond net bij je hebt, moet hij eerst wennen. Aan jou. Aan zijn nieuwe omgeving. Aan alles wat nu van hem gevraagd wordt. Laat hem die eerste dagen daarom nog niet alleen. Je geeft hem dan de tijd om tot rust te komen. Bovendien kun je in de gaten houden of hij geen gekke dingen uithaalt.

Eerst in huis weg zijn

Is je hond na een dag of wat tot rust gekomen? Begin dan met het opbouwen van het alleen zijn. Eerst laat je hem af en toe alleen in een andere ruimte, terwijl je wel in huis of tuin bent. Houd de momenten kort. Zorg dat de hond iets lekkers heeft om op te knagen (waarvan je weet dat hij er goed mee omgaat en het veilig is) terwijl je steeds iets langer in een andere ruimte bent.

Je kunt eventueel een woord gebruiken om aan te geven dat je even weg bent. Zeg dit woord één keer kort, maar houd je vertrek verder rustig en ontspannen.

Gaat dit goed? Dan zie je een ontspannen hond met een staart op rughoogte of hoger als je vertrekt en terugkomt. Je hond is niet overdreven vrolijk of gedeprimeerd bij terugkomst en loopt niet heel erg achter je aan voor je vertrekt.

Daarna in kleine stapjes uitbouwen

Als je in en om het huis ‘weg’ kunt zijn bij je hond, kun je een stapje verder gaan. Geef hem dan een veilig knaagje, terwijl je even een brief op de bus doet buiten de deur. Als je bij de eerste oefening een ‘vertreksignaal’ hebt gebruikt, geef je dit nu ook. Je vertrek en thuiskomst zijn rustig.

Is de hond hier rustig onder? Ligt hij nog lekker te knagen terwijl je terugkomt? Dan kun je langzaam je afwezigheidstijd gaan opbouwen. Hoe langzamer je dat doet, hoe beter het is. Kom ook tijdens het opbouwen af en toe terug op een korte tijd van afwezigheid en zorg dat je hond moe is als je hem alleen laat.

Controleer of je hond wel echt ontspannen is

Zie je dat je hond gestresst is (lagere houding van oren en staart, vlak voor je vertrek, hijgen, kwijlen of piepen) bij je vertrek of tijdens je vertrek (camera laten filmen terwijl je weg bent). Hoor je van de buren dat de hond piept of blaft, of zie je krabschade aan deuren? Schakel dan een goede hondengedragsdeskundige in. Wanneer deze is aangesloten bij Alpha [www.honden-gedragstherapie.nl] of Certipet [www.certipet.org] is hij opgeleid en bijgeschoold.

Voorkom dat je investeringen voor niets zijn

Moet je je hond langer alleen laten tijdens het opbouwen van het alleen zijn? Zorg dan voor een oppas! Zo voorkom je dat je investering voor niets is, omdat je hond ineens ervaart dat alleen zijn toch niet leuk is.

En ’s nachts alleen zijn, is ook alleen zijn. Heb je een hond die gevoelig blijkt voor alleen zijn, houd hem dan de eerste nachten op een slaapplek bij je in de buurt. Je kunt de slaapplek elke nacht een stukje verder schuiven in de richting van de plek waar je hem uiteindelijk wilt laten slapen.

We wensen je hond veel gezelschap en een vertrouwd gevoel tijdens alleen zijn.

Ontspannen alleen zijn is een kunst

Terug naar nieuwsoverzicht