Koninklijke Hondenbescherming voorstander van verplichte cursus

23 april 2014

Recentelijk is het rapport 'Verantwoord houden van honden' van de Raad voor Dieraangelegenheden gepubliceerd. In het rapport doet deze Raad een aantal aanbevelingen aan de overheid om bijtincidenten met honden te verminderen.

Een van die aanbevelingen is een verplichting tot het volgen van cursus voor nieuwe hondenbezitters. De Koninklijke Hondenbescherming is groot voorstander van verplichte cursus voor alle hondenbezitters.

Deze educatie zou eigenlijk moeten beginnen, al voordat de hond wordt aangeschaft. Daar gaan immers vaak al de eerste zaken mis. De hond wordt dan in een impuls aangeschaft of de keuze valt op het verkeerde type hond. Daardoor kan een mismatch ontstaan. Er is dan eigenlijk geen goed thuis te bieden aan de hond. Of het gedrag en dus de behoeften van de hond passen niet bij deze eigenaar. Dat geeft een kans op maatschappelijk risico en op een minder goed leven van de hond. Ook op gezondheid van de hond moet gelet worden, wanneer men een pup aanschaft.

Hond en baas Het verantwoord houden van een hond is geen sinecure. Doorgewinterde hondenbezitters en hondenliefhebbers weten dit. Je moet de hond bieden wat hij nodig heeft. Je moet hem kunnen lezen, zodat je kunt voorspellen wat hij in een situatie zal gaan doen. Je moet de hond begeleiden en opvoeden. Veel (toekomstige) hondenbezitters hebben daarbij hulp nodig. Een goede hondenschool of vereniging kan die hulp bieden.

Verplicht op cursus kan dus een grote meerwaarde zijn voor hond, hondenbezitter en maatschappij! De Koninklijke Hondenbescherming zou daarom graag zien dat:

Terug naar nieuwsoverzicht